1. HABERLER

  2. AB DESTEKLİ PROJE İLE SÜT ÜRÜNLERİNDE KALİTE ARTIRILACAK
AB DESTEKLİ PROJE İLE SÜT ÜRÜNLERİNDE KALİTE ARTIRILACAK

AB DESTEKLİ PROJE İLE SÜT ÜRÜNLERİNDE KALİTE ARTIRILACAK

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TARAFINDAN BAŞLATILAN ''SÜT KALİTESİ İÇİN ÇİFTÇİLİK SİSTEMLERİ ARAŞTIRMA VE YAYIM SİSTEMİNİN KURULMASI PROJESİ'' İLE ÜLKEMİZİN 15 İLİNİN 2023 YILINDA AB İLE SÜT ALANINDA REKABET EDEBİLECEK DURUMA

A+A-

 

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cennet Oğuz, AB destekli ''Süt Kalitesi İçin Çiftçilik Sistemleri Araştırma ve Yayım Sisteminin Kurulması Projesi''ni süt ürünlerine kalite kazandırmak amacıyla başlattıklarını bildirdi. 
     Prof. Dr. Oğuz, AB Genel Sekreterliği tarafından yürütülen ''Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyaloğu'' kapsamında SÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce başlatılan ''Süt Kalitesi İçin Çiftçilik Sistemleri Araştırma ve Yayım Sisteminin Kurulması Projesi''nin Huzur Restaurant'taki tanıtım toplantısındaki konuşmasında, AB destekli proje ile süt ürünlerinde kalitenin artacağını belirtti. 
     Sütün, insan yaşamı için vazgeçilmez bir unsur olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Oğuz, ''AB standartları kapsamında bu konuyu gündeme almamız gerekiyordu. Ülke olarak süt ürünlerinde yüksek kalite en çok zorlandığımız ancak en çok ihtiyaç duyduğumuz konulardan başında geliyor. Zorlukları aşmak için Konya Valiliğimiz başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşun yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa proje başlattık. 2023 yılında AB ile bu alanda rekabet edebilecek duruma gelmemiz gerekir. Bu amaçla başlattığımız projemizi 1 yılda tamamlayacağız'' dedi. 
     SÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Kenan Peker ise süt ve süt ürünleri üretiminde küçük işletmelerin yoğunluğunun ve entegre sistem yaklaşımı olmamasının kaliteyi olumsuz etkilediğini söyledi. 
     Üstün kaliteyi yakalamak için ''Çiftçilik Sistemleri Araştırma ve Yayım Yapısı'' adını verdikleri bir oluşum kuracaklarını dile getiren Prof. Dr. Peker, ''Konya ve ülkemizin diğer 15 ilinde bu oluşumu yaygınlaştıracağız. Böylelikle 'Havza Bazlı Entegre Tarım İşi İşletmeciliği'ne geçeceğiz. Ortaya çıkacak sorunları bu proje ile gözlemleme fırsatı yakalayacağız ve çözüm önerileri oluşturacağız'' diye konuştu. 
     Projenin ulusal ve uluslararası işbirliği çerçevesinde sürekliliği olacağını ifade eden Prof. Dr. Peker, şunları kaydetti: 
     ''Projeyi SÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'miz başta olmak üzere Romanya Ziraat ve Veteriner Üniversitesi, Cluj-Napoca Hollanda Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, ABD Kuzuy Dakota Eyalet Üniversitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Sanayi Odası, Tarım Danışmanları Derneği, Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Ereğli Süt Üreticileri Birliği işbirliğiyle yürütüyoruz.'' 
     Proje kapsamında süt ve süt ürünleri kalite operatörleri yetiştireceklerini de belirten Prof. Dr. Peker, ''Uluslararası düzeyde sivil toplum diyaloğu oluşturacağız. Çiftçilik Sistemleri Araştırma ve Yayım Yapısı'nı kurup, süt üretilen yerlerde bu yapıyı uygulayacağız. Konuyla ilgili çiftçi organizasyonları düzenleyip, şirket ve çiftçilere eğitim, yayım ve danışmanlık desteği sunacağız. Bu kuruluşların hibelere ulaşmalarına yardımcı olacağız. 'Entegre Tarım İşi İşletmeciliği' için program geliştireceğiz. Eğitim, araştırma, yayın, danışmanlık ve hareketlilik programlarını Konya merkezli ülkemizin 15 ilini içerecek şekilde uluslararası işbirliği ağında yürüteceğiz'' dedi. 
     Toplantıya Konya Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, SÜ Meram Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, SÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Mülayim, öğretim üyeleri ve süt üreticileri katıldı. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.