1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Açlık sınırı 2 bin lirayı aştı
Açlık sınırı 2 bin lirayı aştı

Açlık sınırı 2 bin lirayı aştı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “Açlık sınırı 2 bin lirayı açtı" dedi.

A+A-

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “Gıda ve gıda dışı ihtiyaçların insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekilmeden karşılanabilmesi için gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise 62 liralık artışla 7 bin 423 lira oldu” dedi.

 Duran Çölcü

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Ar-Ge birimleri tarafından yapılan araştırmaya göre açlık sınırının 2 bin lirayı aştığını söyledi.

Mart ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcamasının 7 bin liranın üzerine ulaştığını belirten Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “Ar-Ge Birimimiz tarafından yapılan araştırmaya göre, açlık sınırı Mart’ta bir önceki aya göre 25 lira daha artarak 2 bin 6 liraya çıkarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 37 liralık artışla 5 bin 418 lira seviyesine yükseldi. Gıda ve gıda dışı ihtiyaçların insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekilmeden karşılanabilmesi için gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise 62 liralık artışla 7 bin 423 lira oldu. Mart’ta açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 1,3, gıda dışı harcamalar yüzde 0,7 ve yoksulluk sınırı da yüzde 0,8 oranında artış kaydetti.   2018 yılının ilk üç ayında açlık sınırı yüzde 6,8, gıda dışı harcamalar yüzde 1,8 ve yoksulluk sınırı da yüzde 3,1 oranında artış gösterdi. Son bir yıllık dönemde ise açlık sınırı yüzde 17,8, gıda dışı harcamalar yüzde 10,1, yoksulluk sınırı da 12,1 oranında artış kaydetti. Dört kişilik bir ailenin gıda yoksulluğu sınırının martta bin 981 liradan 2 bin 6 liraya yükselmesinde büyük ölçüde,  et,  yumurta,  süt-yoğurt, peynir, makarna-şehriye, şeker, zeytin gibi besin gruplarında yaşanan fiyat artışları belirleyici oldu” dedi.

Gıdalardaki artış

Mehmet Balık, et türü gıdalarda yüzde 2,9 oranındaki artışın dikkat çektiğini ifade ederek, “Ankara’da en fazla alışveriş yapılan pazar ve marketlerden derlenen fiyatlara göre Mart’ta et (kırmızı et, tavuk ve balık) için yapılması gereken harcama tutarı, yüzde 2,9 oranında artarak 594,4 liraya yükseldi. Yumurta harcamaları yüzde 6,5 oranında artarak 26,1 liraya çıkarken kuru bakliyat harcamaları değişmedi ve 53 lirada kaldı.  Süt-yoğurt harcamaları yüzde 3,4 oranında artarak 347 lirayı buldu. Mart’ta, peynir harcamaları bir önceki aya göre yüzde 11,6 oranında artarak 93 liraya yükselirken, patates harcamaları 52,8 lirada kaldı, kuru soğan harcamaları ise 7,8 lira oldu.  Martta, taze meyve harcamaları yüzde 3,1 azalarak 165,8 liraya, taze sebze harcamaları ise yüzde 10,7 oranında azalarak 149,6 liraya indi. Ekmek harcamaları yüzde 0,4 artarak 218,8 liraya, pirinç-bulgur harcamaları yüzde 1 oranında artarak 57,8 liraya çıkarken, un harcamaları değişmedi ve 28,8 lira oldu. Makarna-şehriye harcamaları yüzde 2,4 artarak 25,7 liraya çıktı” diye konuştu.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.