1. YAZARLAR

  2. Sezen Talip Demir

  3. Adaçayının Yararları ve Zararları
Sezen Talip Demir

Sezen Talip Demir

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Adaçayının Yararları ve Zararları

A+A-

Konyalılar siyah çayı sevdiği kadar, diğer bitkisel çayları da keyifle içer. Adaçayını ömrü hayatı boyunca tüketmeyen yoktur. Sakinleştirici etkisi ile bilinen adaçayı, antioksidan etkisi ile de pek çok rahatsızlığa iyi geliyor. Gelin adaçayını yakından tanıyalım: Bitkisel sağlık uzmanları tarafından çokça önerilen adaçayı, kararında içildiği takdirde mucize, aşırıya kaçıldığında ise zehir oluyor.

***

Faydalarından bahsedecek olursak: Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olan adaçayı, mantar enfeksiyonlarında da oldukça etkili. Bademcik iltihaplanmalarında, boğaz ağrılarında, diş iltihaplanmalarında kullanıldığı takdirde olumlu etkileri oluyor. Beyin fonksiyonlarını geliştirilmesine olan etkisi ile Alzheimer'a karşı da olumlu etkileri olabiliyor.

Öksürük ve buna bağlı rahatsızlıklara karşı iyi gelen bitkiler arasında yer alan adaçayının içinde bulunan cineol isimli madde öksürüğü önlemeye yardımcı bir maddedir.

Ayrıca vücut kramplarında, omurilik rahatsızlıklarında da etkili olması, romatizma ve eklem ağrılarına olan etkisi de mevcut.

***

Adaçayının zararlarını ise şu şekilde özetlemek mümkün: Gebelik döneminde tüketilen adaçayı, anne sütü ve emzirme üzerinde olumsuz etkiye sahip olabiliyor. Çok miktarda tüketilen adaçayı, içerisindeki thujone kimyasalı vücuda giriyor ve bu kimyasal, fazla miktarlarda tüketildiğinde vücutta zehirli etkiler gösterebiliyor. Karaciğerde ve sinir sisteminde nöbetlere ve hasarlara neden olabiliyor. İçerisindeki östrojen hormonu fazlalığı ile, kadınlarda armut tipi vücuda ve erkeklerde de göğüslerde büyümeye yol açabiliyor.

Afiyet olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.