1. YAZARLAR

  2. Sezen Talip Demir

  3. Akdeniz’e Özel Yöresel 10 Lezzeti
Sezen Talip Demir

Sezen Talip Demir

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Akdeniz’e Özel Yöresel 10 Lezzeti

A+A-

Bir önceki yazımda Konya’nın kendine özel birbirinden eşsiz yemeklerini tanıtmıştım. Konya’nın yöresel yemekleri her ne kadar damaklarda eşsiz tatlarda bıraksa da sağlık açısından herkes tüketemeyebiliyor. İşte bu yazımda da sağlığına dikkat eden okurlarım için Akdeniz Bölgesi’ne özel 10 farklı yemeği tanıtacağım. Akdeniz Bölgesi yemek kültürü ülkemizin diğer bölgelerine göre oldukça farklı bir beslenme tarzına sahip. Sağlıklı bir beslenme biçimi arayan insanlar için oldukça uygundur. Bunun sebebi ise sebze, meyve, deniz ürünleri ve zeytinyağlı ağırlıklı olmasıdır.

Babagannuş: Babagannuş, Akdeniz Bölgesine ait bir patlıcan yemeği. Yemeğin içinde patlıcan haricinde içinde soğan, kırmızıbiber ve karabiber gibi farklı baharat ve sebzeler de var.

Taratorlu piyaz: Antalya’nın en ünlü yemeği. Yapılışı ise çok basit. İlk etapta sarımsak dövülüp limon suyuyla sulandırılır; tahin veya dövülmüş ceviz katılır. Buna tarator sosu denilir ve haşlanmış fasulyeye sirkeyle eklenir. Ardından üzerine kıyılmış domates katı haşlanmış yumurta ve maydanoz konur.

Laba: Akdeniz Bölgesinin en meşhur ve lezzetli et yemeklerinden biridir. Kaburga kemikleri haşlanır; suyunda pirinç pişirilir. Et kızartılarak tepsiye serilmiş haldeki pilavın üzerine konulup pişirilir.

Gülgas: Akdeniz Bölgesinin diğer bir meşhur et yemeğidir. Gülgas ise Kıbrıs’ta yetişen bir bitkidir. Yağlı koyun etiyle yapılan gülgasın içine ıspanak da girmektedir. Hem sebze hem de et girmesi sebebi ile protein bakımından çok zengindir. Lezzeti insanları mest ederken diğer yandan da sağlıklı olması sebebi ile çok tercih edilmelidir.

Mahluta: Mahlûta kırmızı mercimek ile yapılan Akdeniz yöresine ait bir çorbadır. Kırmızı mercimeğin yanı sıra içerisine kırmızıbiber ve tuz da giren bu çorba da Akdeniz Bölgesinin en sevilen yiyeceklerinden biridir.

Fıstıklı köfte: Akdeniz Bölgesinin etsiz bir köfte çeşididir. Yapılışına kısaca değinelim. Bulgur ayıklanarak tepsiye konur, ıslatılır ve un ilave edilir, iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalara bölünür. Bölünen parçalar ıslak avuç arasında sıkılır. Diğer taraftan kaynamakta olan tuzlu kaynar suya köfteler salınır. Piştikten sonra süzülür ve sarmısaklı yoğurt bulunan servise çıkarılır. İyice karıştırılır. Üzerine kızdırılmış yağ ve kırmızıbiber gezdirilir.

Antakya böreği: Antakya böreği, mayalı olur. Hamur çok olursa fincan kadar maya koyulur, içine tuz atılır. Yoğurulur ondan sonra üstü örtülür. Yaz ise soğuk yere, kış ise sıcak yere konur. Dört saat sonra kabaran hamurdan kaşıkla alınarak tahtaya konulur. Kaşık dolusu bir parça alınır. Hamur tükeninceye kadar parçalar tahtaya dizilir, sonra üç parmakla az az basılır. Kızgın yağa pişirmeye atılır, kızgın yağda kabarır.

Hibeş: Hibeş de Akdeniz Bölgesine ait lezzetli yemeklerdendir. Sarımsak öncelikle dövülür. Daha sonra kimyon, tuz, limonsuyu ve tahinle karıştırılır. Servis yapılırken üzerine zeytinyağı ile acı biber dökülür. Özellikle alkollü içeceklerle ikram edilir.

Turunç reçeli: Turunçların kalın kabukları soyulur. Kabuklar iplere dizilip üç gün soğuk suda bekletilir. Bir tencerede kaynatılır daha sonra suyu süzülür. 10 turunca yarım bardak su ve bir kilo şeker ilave edilir. Bir süre pişirilir. Reçel böylelikle hazırlanmış olur.

Patlıcan reçeli: Patlıcanlar soyulup birkaç saat kireçli suda bekletilir. Sonrasında bol suda yıkanıp şeker ile bir gece suyu alıncaya dek bekletilir. Şeker koyulaşıncaya kadar karanfil ile kaynatılır. Ve patlıcan reçeli de böylelikle hazırlanmış olur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.