
Arpa yüzleri güldürdü
Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Konya’da arpa hasadının son hızla devam ettiğini ifade etti.
Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Konya’da arpa hasadının son hızla devam ettiğini ifade ederek, “Tarım İl Müdürlüğü ve Bahri Dağdaş Uluslar Arası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmalara göre ürün rekoltesinde artış bekleniyor. Cihanbeyli, Kadınhanı, Ilgın ve Altınekin haricinde tüm ilçelerde dekar başına 400-450 kilo rekolte bekleniyor” dedi.
Mehmet Günnar
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da arpa hasadı son hızla devam ediyor. Bu sene hububat rekoltesinin çiftçileri sevindirdiğini ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, ekim, kasım ve aralık aylarında yağışların yüksek olmasının beklentiyi artırdığını söyledi. Ocak ve Şubat aylarında kar yağışının olmamasının çiftçileri az da olsa tedirgin ettiğini dile getiren Ataiyibiner, “Bu sene kar yağışı beklenilen seviyede olmadığı için ürünlerde don riski vardı ama çok şükür ürünler don yaşamadı. Nisan ayında istediğimiz yağışı alamadık. Özellikle Cihanbeyli’nin tamamında, Altınekin, Kadınhanı, Ilgın ve Akşehir’in bir bölümünde istenilen yağış alınamadı. Bu nedenle bölgesel olarak bazı yerlerde hububatta rekolte düşüşü bekliyoruz. Ama Konya geneline yaydığımızda gözle görülür bir rakam değil. Tarım İl Müdürlüğü ve Bahri Dağdaş Uluslar Arası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmalara göre ürün rekoltesinde artış var. Bu saydığımız 4 ilçe haricinde diğer bölgelerde dekar başına 400-450 kilo rekolte bekliyoruz” dedi.
TARSİM’in önemi
Bu sene dolu yağışından dolayı birçok bölgenin zarar gördüğünü de aktaran Ataiyibiner, “Lokal olarak hemen hemen her bölgede doludan zarar gören çiftçimiz var. TARSİM sigortasının önemi bir kez daha ortaya çıkmakta. Bu durumlarda çiftçimizin zarar görmemesi için TARSİM sigortalarını mutlaka yaptırmalı” diye konuştu.
Pazar payı vurgusu
Patates ve soğandaki fiyat artışlarını da değerlendiren Ataiyibiner sözlerini şu şekilde bitirdi: “Pazar alanlarında üreticinin ürünlerini satmaları için ayrılan alanın genişletilmesi çok önemli. Bütün pazar alanlarında üreticinin ürünlerini satması için yüzde 20 pazar payı verilir. Ama ne yazık ki birçok ilde üreticiye bu kadar hak tanınmıyor. Biz Konya’da bu sorunu çözdük. Bu konuda sizlerin aracılığıyla bütün belediyelerimize teşekkür ederiz. Üreticiye pazarlarda gerekli alanı tahsis etmezseniz aracılar hem üreticiyi, hem de tüketiciyi üzmeye devam eder.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.