1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Bayramda tüketim uyarısı
Bayramda tüketim uyarısı

Bayramda tüketim uyarısı

Bayramda tüketim uyarısı

A+A-

Diyetisyen Zişan Taşdemir, Kurban Bayramı’nda et ve tatlı tüketimi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bayramda aşırı tüketimden uzak durulması gerektiğini ifade eden Taşdemir, “Bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artar; bu nedenle kronik hastalıklara sahip kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altında. Aynı şekilde kolesterol problemi olan bireylerde risk altında oldukları için porsiyon kontrolünü sağlayarak tüketmeye özen göstermeliler. Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk oluşturur. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Bu yüzden özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti uygun sıcaklıkta 24 saat bekletip tüketmeliler. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtaları ile çiğ sebze ve meyveleri doğrama işleminin gerçekleştiği kesme tahtaları ayrı olmalı. Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalı. Ete kuyruk yağı ve iç yağı ilave edilmeden kendi yağıyla pişirilmeli. Sindirim kolaylığı açısından öğle öğününüzde tercih etmeniz daha iyi olacak. Çiğ ve pişmiş etleri birbirlerine temas etmeyecek şekilde saklamalısınız. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen etler hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalı. Ayrıca kronik bir rahatsızlığınız yoksa tatlı seçiminizi, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan yana kullanın” dedi.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.