1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. BEYŞEHİR'DE, TARHANA MESAİSİ BAŞLADI
BEYŞEHİRDE, TARHANA MESAİSİ BAŞLADI

BEYŞEHİR'DE, TARHANA MESAİSİ BAŞLADI

Konya'nın Beyşehir ilçesinde hava sıcaklıklarının artması ve güneşli saatlerin çoğalması ile birlikte ev hanımlarının tarhana mesaisi de başladı.

A+A-

 

 Konya'nın Beyşehir ilçesinde hava sıcaklıklarının artması ve güneşli saatlerin çoğalması ile birlikte ev hanımlarının tarhana mesaisi de başladı. 
     Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, İçerişehir Mahallesi'nde imece usulü tarhana yapan ev hanımlarını ziyaret etti. 
     Taşcı, Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in askerleri için yemesini önerdiği Beyşehir tarhanasının, bugün de Türk askeri için mükemmel bir gıda maddesi olacağına inandığını söyledi. 
     Askerler için Beyşehir tarhanasının bir çorba malzemesi ya da cebinde taşıyarak çerez mahiyetinde tüketebileceği bir gıda olabileceğini belirten Taşcı, ''Bu nedenle Beyşehir tarhanasının Türkiye tarafından tanınmasını, bilinmesini çok arzu ediyoruz'' dedi. 
     Beyşehir tarhanasının çok eski bir tarihi geçmişi olduğunu da vurgulayan Taşcı, şunları kaydetti: 
     ''Yavuz Sultan Selim, Mısır'a sefer yapacağında, çölü geçerken bozulmayacak bir gıda yapılması talimatını vermiş. Sarayda yapılan peksimet çöl sıcağına en fazla 8 gün dayanabilmiş. Sonra Beyşehir tarhanasını keşfediyorlar. Beyşehir tarhanası 50 derece sıcaklıkta ve -20 derece soğukta hiç bozulmayan, küflenmeyen bir gıda maddesi. Beyşehir'de kış mevsiminde soba üzerinde ya da yağda kızartılarak ceviz, fıstık, badem gibi çerezlerle tüketilebiliyor. O yüzden ilçemiz halkının kışlık vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor. Tarhananın ayrıca çorbasının da ayrı bir lezzeti var. Besleyici, hem çerez mahiyetinde tüketilebilin, hem istenildiğinde suya karıştırılıp acılı, naneli, nohutlu çorbası da yapılabilen bir lezzet.'' 
     Beyşehir'de tarhana yapımının ev hanımları için oldukça zahmetli bir uğraş olduğunu anlatan Taşcı, bu nedenle tarhananın imece usulü yardımlaşılarak yapıldığını dile getirdi. 
     Tarhana yapan Beyşehirli ev hanımları ise özellikle yaz mevsiminde ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken ürünün tanıtılmasını istediklerini belirtti. 
     Tadına bakıp beğenen turistlerin bile özel sipariş verdiğini söyleyen ev hanımları, belediye başkanının da bu işe önderlik etmesini, tarhananın tanıtılarak ticaretinin geliştirilmesini beklediklerini bildirdi. 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.