1. HABERLER

  2. KÜLTÜR&SANAT

  3. Bu üzüm başka yerde yok
Bu üzüm başka yerde yok

Bu üzüm başka yerde yok

Konya'nın Hadim ilçesinde mikroklima iklime sahip Yağcılar Mahallesi'nde yetişen "gök üzüm"ün Türkiye'de başka yerde üretilemediği bildirildi

A+A-

Hadim ilçesinde, mikroklima iklimi dolayısıyla sadece bir mahallede yetişen "gök üzüm", Türkiye'de başka yerde üretilmiyor. Gök üzüm, gölgede kurutularak tüketiciye sunuluyor.

Torosların dik yamaçlarındaki Aladağ bölgesinde bin 500 dekar alanda üretilen gök üzüm, bölge halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Yılda yaklaşık bin ton üretilen üzüm, güneş görmeden kurutulduğu için doğal rengini koruması ve farklı aroması nedeniyle ilgi görüyor.

Bağ bozumu sonrası gök üzümün uzun süren kurutma hikayesi başlıyor. Sonbaharda toplanan üzümler, evlerin tavan arasında tellere salkımlar halinde asılarak kurumaları bekleniyor. Gölgede uzun süre bekleyen üzümler, daha sonra işlenmeye hazır hale geliyor. Kuruyan üzümler, kış günlerinde ev halkı tarafından salkımlarından ayrılıyor.

Hadim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol İşcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aladağ bölgesinin 13 köyünde bağcılık yapıldığını belirtti.

Gök üzümün Türkiye'de sadece Yağcılar Mahallesi'nde üretildiğine dikkati çeken İşcan, şöyle devam etti:

"Bölgede çok az keçemen üzümü üretimi de var. Üretilen gök üzüm daha çok, kurutulmuş olarak tüketiciye sunuluyor. Bin ton yaş gök üzümden yaklaşık 200 ton kuru üzüm elde ediliyor. Gök üzümün aroması, bölgede rakımın yüksekliği ve güneşin getirdiği avantaj nedeniyle çok farklıdır. Gölgede kurutulduğu için rengini koruyan gök üzüm, yüksek fiyatlardan alıcı buluyor."

Bölge ikliminin genel iklim özelliklerinden ayrıldığını ifade eden İşcan, "İlçemizin Aladağ bölgesi mikroklima iklime sahip. Rakım 650'den başlayıp 2 bin metreye kadar çıkıyor. Bu özelliği nedeniyle iklimi farklılık gösteriyor. İlçemizde toplam 39 bin dekar bağ alanı var" dedi.

- "Değerini bulmuş bir ürün değil"

Yağcılar'da gök üzüm yetiştiren Ramazan Yiğit ise üzüm üretiminin çok zahmetli bir iş olduğuna işaret ederek, "Keçemen üzümü üretimi yapsak da asıl üretim gök üzümde. Mahallemizdeki 100 hanenin yaklaşık 90'ı üzüm üretimi yapıyor. Gök üzüm az miktarda üretilebildiği için getirdiği gelir de kısıtlı. Çok değerli olan bu üzümü kuru yemiş olarak değerlendiriyoruz. Ancak yeterince tanıtımı yapılamadı. Değerini bulmuş bir ürün değil" diye konuştu.

aa_picture_20150216_4556806_high-(kopyala).jpg

aa_picture_20150216_4556807_high-(kopyala).jpg

aa_picture_20150216_4556808_high-(kopyala).20150216125246.jpg

aa_picture_20150216_4556809_high-(kopyala).jpg

aa_picture_20150216_4556813_high-(kopyala).jpg

aa_picture_20150216_4556829_high-(kopyala).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.