1. YAZARLAR

  2. Sezen Talip Demir

  3. Doğal Antibiyotik Sarımsak Tüketimi
Sezen Talip Demir

Sezen Talip Demir

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Doğal Antibiyotik Sarımsak Tüketimi

A+A-

Sarımsak, yemeklerde bir lezzetlendirici olarak yaygın olarak kullanılır, ancak aynı zamanda eski ve modern tarih boyunca bir ilaç olarak da kullanıldı. Çok çeşitli hastalık ve durumları önlemek ve tedavi etmek için sarımsak en büyük destekçi olmuştur. Bir soğanlı bitki türü olan sarımsak binlerce yıllık bir bitki. Doğada yabani ortamda yetişmeyen sarımsak için bir kültür bitkisi diyebiliriz. Germanyum ve selenyum bakımından zengin topraklarda yetişen sarımsak bitkisi Türkiye'de en fazla Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetişir. Raf ömrü uzun olan sarımsağın kokusu da oldukça keskindir. Sarımsak içerik bakımından başında yüzde 84.09 su, yüzde 13.38 organik madde, yüzde 1.53 inorganik madde içerir. İçeriğinde ayrıca, 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit, germanyum, çinko, A, B1 ve C vitaminleri bulunur.

Faydaları neler?

Güçlü bir antibiyotik olan sarımsak enfeksiyonlara karşı savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp dostu olan sarımsak, kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi ve felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarının önüne geçer. Kansere yakalanma riskini azaltır. Pankreas ve kolon kanserini önleyici özelliği var. Kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatır. Alzheimer hastalığına iyi gelir. Kan şekeri seviyesini düşürür. Atardamar kireçlenmesinin önüne geçer. Kandaki kolesterol düzeyini düşürür. Yüksek tansiyonu düşürür. Bağırsak kurtları ve vücutta bulunan diğer parazitleri öldürür. Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi besleyen kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir. Kabızlığı önler. Diş ağrısına iyi gelir. Saç tedavisinde de kullanılan sarımsak saç dökülmesini yavaşlatır. Vücudu sivrisinek ve haşerelerden korur. Ateş ve tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir. Mantar tedavisine yardımcı olur. Kulak iltihaplanmasını giderir. Mide ve bağırsaklarda oluşan enfeksiyonları öldürerek dezenfekte eder. İştah açar. Vücutta oluşan yara ve çıbanları yok eder. Bronşite ve diğer nefes borusu rahatsızlıklarına iyi gelir. Safra salgısının salınımını arttırır. İdrar yolları ve böbreklerde taş oluşumunun önüne geçer. Balgam, idrar, safra ve gaz söktürücü özelliği bulunur.

***

Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi sarımsağın da fazlası zararlı olabilir. Aşırı tüketildiğinde midede ağrı ve ciltte kaşıntı yapabilir. Aşırı tüketim sonucunda halsizlik ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkar. Kan inceltici özelliğinden dolayı, kan inceltici ilaç kullanan hastalar kesinlikle doktorlarına danışmadan kullanmamalı.

Sonraki yazımızın konu başlığı keçiboynuzu. Görüşmek üzere…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.