1. YAZARLAR

  2. Kübra Erben

  3. Ekmeğinizi de Evinizde Yapın
Kübra Erben

Kübra Erben

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Ekmeğinizi de Evinizde Yapın

A+A-

Koronavirüs pandemisinin ilk zamanlarında sokağa çıkma yasağına maruz kalmamızla birlikte pek çoğumuz evlerimizde ekmek yaptık. Henüz evde ekmek yapmadıysanız siz de bu tarifimi uygulayarak kolayca yumuşacık ekmekler yapabilirsiniz.

Öncelikle ekmek yapmak için kullandığımız malzemelere bakalım:

6 su bardağı un

2,5 su bardağı ılık su

1/2 su bardağı ılık süt

1 paket instant maya

3 tatlı kaşığı toz şeker

2 tatlı kaşığı tuz

Suyun ve sütün ılık olması mayanın daha kolay aktifleşmesini ve hamurun daha iyi kabarmasını sağlar. Pişirme aşamasında fırının içine koyacağınız su dolu kap sayesinde ekmeğinizin kabuğu daha çıtır çıtır olacaktır. Bu su dolu kap nem dengesini sağlar ve ekmeğinizin iç dokusuna da nefis etkilerde bulunur. Eğer varsa ekmeğinizi pizza taşının üzerinde pişirerek taş fırında pişmiş etkisi oluşturabilirsiniz. Pişirme süresi fırınınızın performansına göre değişebilir.

Nasıl Yapılır?

Derin bir kabın içerisine ılık süt, ılık su, instant maya ve toz şekeri alın. Güzelce karıştırın ve birkaç dakika bekletin.

Ardından üzerine tuzu ekleyin. Unu eleyerek azar azar ilave edin. Bu aşamada unu kontrollü bir şekilde ilave etmeye özen gösterin.

Ardından güzelce yoğurun ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Ardından üzerini streç film yardımıyla hava almayacak şekilde kapatın ve oda sıcaklığında 1 - 1,5 saat kadar dinlendirin.

Dinlenen ve iki katına çıkan hamuru 5 eşit parçaya bölün.

Tezgahı hafifçe unlayarak bezelere somun ekmek şeklini verin.

Pişirme kağıdı serili fırın tepsisinin üzerine ekmekleri aktarın. Orta kısmına bıçak yardımıyla çizik atın.

Üzerini çok hafif unlayın ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırının içerisine içi su dolu ısıya dayanıklı bir kap koyun.

Ardından ekmeğinizi fırınlayın. Yaklaşık 30 -35 dakika kadar üzeri kızarıp kabuğu çıtırlaşana kadar pişirin.

Çıkarıp oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra afiyetle tüketin.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.