1. YAZARLAR

  2. Kübra Erben

  3. Evde Peynir Nasıl Yapılır?
Kübra Erben

Kübra Erben

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

A+A-

Bir önceki yazımızda yoğurt mayalamanın tarifini vermiştik. Umarım sizler de güzel bir ürün ortaya çıkarmışsınızdır. Eğer yoğurtunuz olmadıysa ve bu işte yeniyseniz hemen pes etmeyin, ne kadar çok emek verirseniz eninde sonunda ortaya güzel bir eser çıkacaktır. Buna inanın.

Gelelim bu haftaki yazımızın konusu evde peynir yapmanın püf noktalarına…

Geçmiş yıllarda annelerimiz ve nenelerimiz tüm bu gıda maddelerini kendileri üretir ve tüm aile sağlıklı bir şekilde yerdik. Ama yıllar geçtikçe hazıra alıştık ve doğallığı unuttuk bir bakıma. Bu yüzden bu gıda maddelerinin tariflerini siz değerli okurlarımla paylaşmayı istedim.

Peyniri çiğ sütle yapın zira pastörize ya da uzun ömürlü sütlerde peynirin mayası tutmayabilir. Peynir için maya da çok önemlidir. İnternetten, peynircilerden, aktarlardan ya da kendi peynirini yapan bir tanıdığınızdan peynir mayası alabilirsiniz. Ancak mayanız yoksa limon ya da sirke gibi asitli bir madde ya da peynir altı suyu kullanarak sütün kesilip peynirleşmesini sağlayabilirsiniz.

Lor peynir nasıl yapılır?

Malzemeler: 1,5 kilogram süt. 1 adet limonun suyu ya da yarım çay bardağı sirke. 1 çay kaşığı tuz.

Sütü derin bir tencerede kaynatıp içine limon suyu ya da sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Süt kesilmeye başlar. Kesilen sütü birkaç dakika daha kaynatıp içinde oluşmaya başlayan topakları toplayın. Tüm süt kesilip peynir olana kadar bu işlemi sürdürün.

Beyaz peynir nasıl yapılır?

Malzemeler: 6 kilogram süt. 1,5 çay kaşığı peynir mayası. 2 yemek kaşığı kaya tuzu.

Kısık ateşte kaynattığınız sütü 35 dereceye kadar soğutun. İçine mayayı ekleyip güzelce karıştırın. Kapağını kapatıp sıcak durması için dışını sarıp sarmalayın. Mayalanması için 1,5 saat bekleyin. Serçe parmağınızı tencereye batırdığınızda yoğurttan daha koyu kıvamlı geliyorsa peyniriniz olmuş demektir. Bıçakla küp küp kesin ve 1 saat daha bekletin.

Peynirlerinizi peynir bezine ya da temiz bir tülbente alıp sularının süzülmesi için 3-4 saat kadar bekletin. Akan suyu bir kapta toplayın. Tülbentten çıkardığınız peynirleri elinizle hafifçe bastırın ardından iki ağır kabın arasına koyup 3-4 saat de bu şekilde bekletin.

Kalıplara böldüğünüz peyniri tuz ve suyla hazırladığınız salamura suyuna yatırın. Buzdolabında birkaç gün olgunlaştırdığınız peynirleriniz afiyetle yenmeye hazır.

Kaşar peynir nasıl yapılır?

Malzemeler: 6 kilogram süt. 1,5 çay kaşığı peynir mayası. 2 yemek kaşığı kaya tuzu.

Kısık ateşte kaynattığınız sütü 35 dereceye kadar soğutun. İçine mayayı ekleyip güzelce karıştırın. Kapağını kapatıp sararak 1,5 saat mayalandırın. Kıvam testini yapıp yine küp küp kesin. Derin ve büyük bir tencerenin yarısını suyla doldurun. 75 dereceye kadar ısıttığınız suya peynir küplerini ekleyin. Tahta kaşık yardımıyla peynirlerin hepsini birleştirip tek bir kalıp haline getirin. Bu büyük kalıbı süzgece alın ve soğumadan önce kesme tahtasına alarak birkaç dakika yoğurun. Fazla suyunu akıttığınız peynirleri yuvarlak bir kalıba yerleştirip tekerlek şekli almasını sağlayın. 3-4 saat bu şekilde dinlendirdiğiniz kaşar peynirinizi afiyetle yiyebilir ya da streç filme sarıp buzdolabında saklayabilirsiniz.

Sonraki yazımızın konusu tereyağı. Afiyet olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.