1. HABERLER

  2. GÜNCEL HAYAT

  3. Gıdada katkı maddeleri konuşuldu
Gıdada katkı maddeleri konuşuldu

Gıdada katkı maddeleri konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 2021 Kültürel Etkinlikleri kapsamında bu haftaki konuğu Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Gültekin, “Gıda Katkı Maddeleri” konusunu anlattı.

A+A-

Hayriye Eroğlu

Salih Sedat Ersöz’ün yönettiği, Konya Büyükşehir, Selçuklu, Karatay ve Meram Belediyelerinin katkılarıyla gerçekleştirilen çevrimiçi programda, Gıda Katkı Maddelerinin gerekli, zararlı ve helâl olup olmadığı konuşuldu.

Konuya Gıda Katkı Maddelerinin tanımıyla başlayan Prof. Dr. Fatih Gültekin; “Gıda katkı maddeleri, temel gıdalara katılan farklı çeşitli maddelerdir. Temel gıdaya katılan katkı maddeleri, görünümünü, rengini, tadını, kokusunu, kıvamını değiştiriyor.  Ona koruyuculuk özelliği katılarak uzun süre dayanmasını sağlıyor. Katkı maddelerinin birkaç istisnası dışında besleyicilik özelliği yoktur. Gıdalara renk vermek için boya katılıyor, kıvam vermek için kıvam arttırıcı madde katılıyor, lezzet vermek tatlandırıcılar katılıyor, uzun süre bozulmaması için koruyucu maddeler katılıyor. Bu tip katkılarla gerçek doğal haline benzer bir ürün elde ediliyor. Katkı maddelerinin avantajlarının yanında bazı dezavantajları da mevcuttur” dedi.

Prof. Dr. Gültekin şunları söyledi: “Gıda katkı maddelerini herkes her ürüne istediği kadar katıp piyasaya sürebilir diye bir şey yok. Hangi gıdalara, hangi maddelerin ne kadar katılabileceği Türk Gıda Kodeksi’nde bellidir. Ancak bu durum üretici firmalar ile doğrudan ilişkilidir. Merdiven altı diye tabir edilen firmaların üretimlerine dikkat etmek gerekir. İnsan sağlığını dikkate alan tanınmış, güven sağlamış firmaların ürünlerini tercih etmek gerekir. Merdiven altı ürünlerde riskler daha çoktur.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.