1. YAZARLAR

  2. Sezen Talip Demir

  3. Her Derde Deva Keçiboynuzu
Sezen Talip Demir

Sezen Talip Demir

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Her Derde Deva Keçiboynuzu

A+A-

Son olarak doğal antibiyotik sarımsağın özelliklerinden bahsetmiştik. Bu yazımıza ise keçiboynuzu ile devam ediyoruz.

Keçiboynuzu ağacı 10-15 metreye kadar boy atabilir ve dona karşı dayanıklı yaprakları 10-20 santimetre uzunluğa ulaşır. Yaklaşık 4000 yıldır çeşitli hastalıklara karşı tedavi amaçlı olarak kullanılan keçiboynuzu meyveleri, tohumları ve kerestesi ile pek çok kültüre yerleşmiş kullanım alanlarına sahip.

Keçiboynuzunun faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün: Prostat enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur. İshali geçirir. Sindirim sistemi sorunlarını hafifletir. Kemikleri güçlendirir. Kilo kaybını destekler. Öksürüğe iyi gelir. Keçiboynuzu antioksidan içeriği ile yaşlanmanın etkilerini geciktirebilir. Keçiboynuzu tozu üzerine yapılan araştırmalar özellikle servikal kanser hücrelerinin yayılmasını yavaşlattığı yönünde bulgular sunar. Yüksek lifli keçiboynuzu şekerin kana karışmasını yavaşlatarak daha uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu özelliği ile diyet yapanlara tavsiye edilmektedir. Lifler aynı zamanda yüksek kolesterol seviyesini düşürmede de etkilidir. Günde 4 gram keçiboynuzu tüketenlerin 4 hafta sonunda kötü kolesterol seviyelerinde azalma belirlenmiştir. Bağırsaklarda bağlayıcı bir etkisi olan keçiboynuzu ishal gibi sıvı emiliminin azaldığı rahatsızlıkların çözümünde etkili sonuçlar vermektedir. İshal olan çocuk ve bebeklere 2 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu ile karıştırılmış pişirilmiş elma püresi yedirmek kısa sürede ishalin geçmesini sağlayabilir. Bu yöntem yetişkinlerde de kullanılabilir.

Keçiboynuzu çayı

nasıl hazırlanır?

Keçiboynuzu çayını hazırlamak için farklı tarifler bulabilirsiniz. Ben burada en kolay olanını paylaşacağım. 4-5 tane kurutulmuş keçiboynuzu bir litre kadar kaynamış suyun içine atarak 45 dakika kadar bekletin. Dilerseniz keçiboynuzlarını suya attıktan sonra çok kısık ateşte bekletebilirsiniz. Daha sonra süzerek sıcak ya da soğuk olarak içebilirsiniz. Keçiboynuzlarını kullanmadan önce iyice yıkamayı ihmal etmeyin.

Keçiboynuzunun bilinen ve yaygın bir yan etkisi yok. Ancak hamile ve emziren kadınların yiyeceklerle birlikte tükettiği keçiboynuzu dışında ekstra bir (toz şeklinde ya da çay olarak) keçiboynuzu tüketmesi tavsiye edilmez.

Bir sonraki yazımızda alıçtan bahsedeceğiz. Sağlıklı günler dilerim…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.