1. YAZARLAR

  2. Yılmaz Sandıkçı

  3. İhracatçının Mutfağı
Yılmaz Sandıkçı

Yılmaz Sandıkçı

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

İhracatçının Mutfağı

A+A-

İşimiz gereği yurt dışı seyahatlerine çıkıyoruz sık sık. Dönüşte ‘Yediğin içtiğin senin olsun, gördüklerinizi anlat’ diyorlar, dilimiz döndüğünce anlatıyoruz ama yemekler de ilginç bir konu. İhracatçı olunca sadece yurt dışı seyahatleri olmuyor, çoğu zaman da yurt dışından misafirlerimiz geliyor ve onları ağırlıyoruz. Bazen kültürümüzü tanıtmak işimizin bir parçası oluyor, bazen daha da öne geçebiliyor. Kültürün en önemli parçası ise yemekler ve misafire verilen değer. 1990 yılında başlayan yurt dışı seyahatlerimde en büyük sorun yemekler oluyordu, hem bilmediğimiz kültürler hem de haram et karışmış yemeklerin olma ihtimali. Malum medyadan öğrendiğimiz kadarı ile Fransız Mutfağı, İtalyan Mutfağı ve Çin Mutfağı dünyada en ünlü ve güzel yemekleri sunuyordu. Bu bilginin peşinden giderek bulacağımı sandığım mutfak kültürünün aslında kocaman bir fiyaskoya çıktığını gördüğümde farkına vardım. O zamanlar pek de adı anılmayan Türk Mutfağı’nın sadece bir bölgesi ile yarışabilirdi o ünlü(!) mutfaklar. Ama birileri nedense bize ait değerleri göstermek yerine başkalarının değerini artıran bilgiler pompalıyordu işte. 40 ülke gezmiş bir kardeşiniz olarak dünyada Türk Mutfağı üzerine bir yemek zenginliği tanımıyorum. Sorun her şeyde olduğu gibi sunum. Kendimize olan özgüven eksikliğinden dolayı ve yaptığımız işi önce kendimiz beğenmediğimiz için onu başkalarına beğendirme cesaret ve çabamız eksik kalıyor. Bazen mütevazı olmayı o kadar abartıyoruz ki, gerçekler şaşırıyor. Artık gittiğimiz her ülkede Türk lokantaları bulmak mümkün, yerli halkın ilgisi de Türk Mutfağı’nın ününü göstermeye yetiyor. Bunu en güzel ifade eden ise CNN International muhabiri şöyle diyor: “Dünyada iki çeşit et yemeği var, birincisi Türkiye’nin kebapları, ikincisi ise diğerleri…”Afiyet olsun. 
***
Benimle aynı mesleği icra eden bazı arkadaşlarımın tersine yurt dışından gelen misafirlerimi lüks görünümlü restoranlar yerine lokantalara götürüyorum ve aldığım yorumlardan çok memnun kalıyorum. Örneğin, Zafer Sanayi girişinde Fatih Etliekmek restoranın masalarında örtü yok ama masanın üzerine bir boğaz köprüsü kurup üzerine etliekmeği uzatınca hemen fotoğraf makinelerini çıkarıyor misafirler ve sohbete farklı bir keyif geliyor. Akşam, ağır et yemekleri yerine tercihimiz balık veya çorbacı. Bazı arkadaşlar çorbacı çok basit kaçmaz mı dese de, denemelerini tavsiye ediyorum. ZemZem çorbacısının zengin menüsü beni mahcup etmiyor, özellikle Müslüman ülkelerden gelen misafirlerimiz zemzem suyu ile yapılan çorbaya bayılıyor, hem hafif hem de keyifli bir akşam yemeği oluyor. Bazen de balık tercih ediyoruz, ama bunda da önceliğimiz Konya – Beyşehir Gölü’ne özgü sazan balığını en güzel şekilde sunan Güven Balık. Yurt dışından gelmiş bir işadamına, damak tadını geliştiren, yüzünü gülümseten, yeni tecrübeler yaşatan mütevazı bir ortamda yemek ikramı ile göstereceğiniz misafirperverlik, lüks dekorasyonlu bir ortam ile yapabileceğinizden kat be kat üstün geliyor. Yemeklerin kalitesi de hoş bir ortamı besliyor ve sohbetler bile tatlanıyor.

Büyük yapı  marketi Konya’da
Kütahya Seramik çocukluğumuzdan beri tanıdığımız büyük bir marka, Güral Ailesi’nin yeni nesil Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral Bey yönetiminde büyümesine devam ediyor. Konya’yı ilgilendiren taraf ise inşaat sektöründe Korkmazlar olarak güven veren projelere imza atan Korkmaz Ailesi NG Kütahya Seramik ile birlikte Türkiye’nin büyük yapı marketini Konya’da açtı: Konal İnşaat. Aslan Korkmaz Bey açılışta yaptığı konuşmasında 12 yıl önce 100 metre karelik bir dükkânda 2 kişi ile başlayan çalışmasında, 10 bin metre kare ile Türkiye’nin büyük yapı marketine ulaşmış olmalarının heyecanı vardı. Böyle başarılar bize de heyecan veriyor. Memlekete hayırlar getireceği inancı ile başarılarının devamını diliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.