1. YAZARLAR

  2. Sezen Talip Demir

  3. Işgın Otunun Faydaları
Sezen Talip Demir

Sezen Talip Demir

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Işgın Otunun Faydaları

A+A-

Bu yazımda toplum tarafından çok bilinmese de özellikle kansere iyi geldiği iddia edilen ışgın otundan bahsedeceğim. Halk dilinde uçkun ya da ışkın olarak adlandırılan bitki, doğal ilaç olarak nitelendirilir. Bilimsel adı ise "Reun Ribes"dir. Özellikle kanser ile mücadelede kullanılan bu şifa kaynağı bitki, hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde önem teşkil eder. İçeriğinde kimyasal maddeler barındırdığı tespit edilen bitki, birçok ciddi hastalığın tedavisinde kullanılır. Doğuda bu bitki, yayla muzu olarak adlandırılır. C vitamini açısından zengin olan besin, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barındırır. Işgın otu, kuzukulağıgiller familyasından gelir. Mayıs ve haziran aylarında yetiştirilen bu bitki, ülkemizin doğu kesimlerinde daha çok üretilir. Özellikle Erzurum yöresi, bu bitkinin yetişme alanlarını kapsar. 1000-4000 metre yükseklikte yetiştirilen ve boyu 40-150 cm civarına erişen uçkun, Türkiye’de ilk yabani olarak yetişen ravent türü olmaktadır. Rüzgar tarafında tozlaşan ve kendi türleri ile melezleşebilen ışgın, genellikle taze olarak tüketilir. Kivi tadını anımsatan bitki, yetiştirilen yöreler de meyve olarak tüketilir. Geniş ve kaba yapraklarının arasından çıkan çiçekler, yöre insanları tarafından kesilir. Genellikle bu bitki, karların erimesi sonucunda ortaya çıkar. Sert yapıya sahip olan uçkun, otsu bir bitkidir.

***
Özellikle lösemi kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde faydalı olduğu öne sürülen ışgın otu, polifenol açısından zengin olması ile de büyük önem taşır. Mideyi rahatlatan ve sindirimi kolaylaştıran bitki, aynı zamanda kusmayı da önler. Şeker, tansiyon hastalıklarına da deva olur. Kabızlık gidermekte başarılı olmasının yanı sıra, astım, nefes darlığı, soğuk algınlığı, ishal, hemoroid, ülser gibi vakalara da iyi gelir. Grip, ateşli hastalıklar, böbrek rahatsızlığı, yorgunluk, uykusuzluk, stres gibi etmenlere de büyük yararı dokunur. Özellikle kan şekerini düzene sokmakta başarılı. İştah açma özelliğine sahip olan bitki, kişinin kendini zinde ve dinç hissetmesini sağlamaktadır. Özellikle hamilelik esnasında oluşan lekeler için fayda sağlar. Kabuklarının iç kısmını, lekeli bölgeye sürerek, vücudunuzdaki lekelerden kurtulabilirsiniz. Kolesterolü düşürmede fayda sağlayan ışgın, kalp rahatsızlarının oluşmasını engeller. Kırışıklıkları gideren ve cildi yenileyen bitki, yaşlanmanın da önüne geçer. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, daha sağlıklı bir bünyeye sahip olmanızı sağlar. Tıbbi ilaç yapımında kullanılıyor. Salata olarak ya da yemeklerden sonra meyve olarak tüketilebilir. Ayrıca kaynatılarak birçok hastalığın tedavisine yardımcı olabilir. Çiğ olarak tüketildiği gibi pişirilerek de yenebilir.

***

Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi uçkun otu bitkisinin aşırı tüketilmesi de sağlığa zararlı. Uçkun otu bitkisinin fazla tüketimi, böbrek yetmezliğine sebep olur.

Kudret narını anlatacağımız sonraki yazımızda görüşmek üzere…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.