1. YAZARLAR

  2. Sezen Talip Demir

  3. Karpuzun Faydaları Saymakla Bitmiyor
Sezen Talip Demir

Sezen Talip Demir

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Karpuzun Faydaları Saymakla Bitmiyor

A+A-

Konya’da havaların iyiden iyiye ısınmasıyla birlikte yaz meyveleri de tezgâhlardaki yerini aldı. Hal böyle olunca pazarda ve markette heves ettiğimiz her meyveden imkânlarımız dâhilinde alıyoruz. Bu yazı dizimde sizlere yaz meyvelerinin faydalarından ve zararlarından bahsedeceğim. Hazırsanız ilk meyvemiz karpuz ile başlayalım.

***

Sıcak yaz aylarının en serinletici meyvelerinin başında şüphesiz karpuz gelir. Gelin önce karpuzun faydalarına birlikte bakalım. Günlük olarak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu ve tüketmeniz gereken C vitamini miktarının yüzde 15'ini 1 porsiyon karpuz yiyerek karşılayabilirsiniz. Kan basıncını düşürücü etkisi var. Obezite problemi olan kişilere tavsiye edilir. Likopen içeren karpuz, kemik sağlığını koruyucu bir etki sağlar. Oksidatif stresi azaltıcı bir rol oynayarak kemik sağlığınızı korur. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan osteoporozun önlenmesi için doğal bir yöntem olarak sayılır. Hamilelikte karpuzun faydaları çok ve bu yüzden anne adaylarına karpuz tüketmeleri tavsiye edilir. Hamilelik sürecinde sık görülen mide yanması gibi sorunlara iyi gelen karpuz, el ve ayak şişmesini de önler. Sabah saatlerinde daha çok görülen mide bulantılarını ve kas kramplarını azaltır. Karpuz kabuğunun cilt için çok iyi bir temizleyici ve nemlendirici olduğunu söyleyebilirim. Özellikle karpuzun kabuğa yakın beyaz yerleri ile yüzünüze masaj yapabilirsiniz. İltihap önleyici bir özelliği de bulunyor.

Karpuz çekirdeğinin faydaları konusuna gelecek olursak, en etkili olduğu özelliği kolesterol dengeliyor olması. Karpuzu tüketirken çekirdekleri ile birlikte tüketmeniz tavsiye edilir. Karpuz çekirdeği kolesterol seviyenizi dengede tutar ve kötü kolesterolü düşürür.

Çok iyi bir lif kaynağı olarak bilinen karpuzun mideye faydaları çok. İçerisindeki lif mide ve bağırsak sistemini düzenler. Kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunları önler. Likopen içeren karpuz, kansere yol açan doku hasarlarını önlemede önemli bir rol oynamakta. Beyin sağlığınızı güçlendirir. İçerisindeki kolin sayesinde uzun süreli hafızanın korunmasına yardımcı olur.

***

Karpuzun bilinen bir zararı veya yan etkisi yok. Ancak aşırı tüketilmesi gibi durumlarda bir takım etkiler oluşturabilir. Ayrıca böbrek hastalarının karpuz tüketmeden önce doktorlarına danışması tavsiye edilir. İçerisinde yüksek miktarda bulunan potasyumdan dolayı, potasyum kısıtlaması olan kişilerde doktora danışarak tüketilmesi gerekir. Karpuz, yüzde 90'dan fazlasının su olması sebebiyle midede şişkinliğe sebep olur.

Sonraki yazımda kavunun faydaları ve zararları hakkında bilgi vereceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.