Yılmaz Sandıkcı

Yılmaz Sandıkcı

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Konya Küflüsü

A+A-

Önceki Pazar günü, 8 Aralık tarihli Hürriyet Gazetesi Seyahat ekinde ‘Konya’nın en lezzetli 10 hal’ başlığı ile Konya yemekleri vardı… Melis Yılmaz Hanım’ın birbirinden güzel arşivlik çalışmalarından birisi daha.

*

Arabaşı, Bamya Çorbası, Fırın Kebabı, Patlıcan Orta, Etli Ekmek, Recai Böreği, Tirit, Yağ Somunu, Sac Arası ve en benim çok dikkatimi çeken ise Konya Küflüsü.

*

Şöyle özetlemişler; Konya Küflüsü bir peynir çeşidi. Tarihi Konya kadar eskiymiş. Yerli rokfor da denilebilir. Türkiye’nin en iyi peynirleri arasında gösteriliyor ve Konya’nın tarihi kadar eski olduğu iddia ediliyor. Koyun, keçi, inek sütlerinden tek tek yapılabildiği gibi, karışık sütlerden de yapılıyor. Püf noktası ise sütün yağının tamamen alınmış olması ve özel olarak deri tulumlar içinde küflendirilmesi. En iyisini alabileceğiniz adres ise ‘Kadınlar Pazarı’.

*

Gayet güzel anlatılmış. Bizim, Karaman Ayrancı’nın obruk denilen doğal mağara ortamında olgunlaştırılan Divle Obruk Peynirinin diğer adıyla Divle Tulum Peynirinin kuzeni… Tek farkları olgunlaşma sürecinde. Birisi doğal mağara ortamında, diğeri soğuk hava deposunda olgunlaşıyor. Ama bu sorun değil, sorun adında.

*

Bizim için ‘küflü peynir’ Konya’dan da olsa Karaman Ayrancı’dan da olsa her zaman özlenen bir lezzettir, hatta mutluluk veren bir lezzettir benim için. Ancak özellikle şehir yaşamı içinde yetişen yeni nesle ‘küflü peyniri’ anlatmak oldukça zorlanıyoruz. Hatta Konya dışından gelenlere de tattırmak bile zor oluyor bazen. Böylesine özel bir lezzeti, ‘küf’ gibi olumsuz bir sözcük ile anlatmaya çalışmak yemeğe bazen komedi bazen de trajedi katabiliyor.

*

“Bize küflü şeyler yenilmez diye öğrettiğiniz şimdi de küflü peynir yemeye zorluyorsunuz, ne biçim bir saçmalıktır bu!?…” diyen çocukları biliyorum.

*

Dünyada ün kazanmış Fransız Rokfor peyniri, bizim küflü peynirimiz yanında imitasyon gibi kalıyor. Yani Rokfor peyniri, bizim Divle Tulum Peynirinin sahtesi gibi bir şey bence. Kasım ayında Şikago seyahatimde yine dikkatimi çekti, marketlerde uçuk fiyatlar ile satılan rokfor peyniri itibar görürken hatta hediyelik paketler içinde satılırken, bizim “Küflünün” adı bile yok.

*

Tadındaki lezzeti adına taşımıyor Konya Küflüsü veya Divle Obruk Peyniri... Küflü yerine “gök peynir” mi desek veya adına bir hikaye katması için “obruk peyniri” demek daha mı doğru olur? Ne dersiniz, ne diyelim!

*

Ağız tadınız hep güzel olsun, gök peynir tadında olsun.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.