1. YAZARLAR

  2. Sezen Talip Demir

  3. Konya’nın En Meşhur 12 Lezzeti
Sezen Talip Demir

Sezen Talip Demir

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Konya’nın En Meşhur 12 Lezzeti

A+A-

Konya, ülkemizin en nefis lezzetlerine ev sahipliği yapan şehirlerden bir tanesi. Birbirinden leziz et ve tatlı yemekleri ile meşhur olan Konya'da her damağa hitap eden bir seçenek var. Her şehirde en az bir Konya lezzetine rastlamak mümkün. Türk insanın damak zevkini çok iyi yansıtan Konya mutfağını yerinde deneyimlemek ise bambaşka bir keyif. İşte Konya'nın en meşhur 12 lezzeti…

Bamya çorbası: Konya'nın geleneksel lezzetleri arasında bulunan bamya çorbası, özel günlerde ve düğünlerin olmazsa olmazı. Kurutulmuş bamyayla yapılan çorba, içine eklenen dana eti ile tadına doyulmaz bir lezzet haline geliyor.

Çebiç: Konya ziyafet sofralarının en muhteşem yemeklerinden birisidir. Tandırda pişen kuzu öğlen yemeğinde bulgur pilavı üzerine konarak sunulur. Konyalı gurmelerin söylediğine göre en lezzetli çebiç Eylül ayında yapılır çünkü kuzular bu ayda en uygun olgunluktadır.

Su böreği: Konya’nın ziyafet sofralarında en çok tercih edilen yemektir. Muhakkak el açması olan yufkalar özenle önce haşlanır sonra fırınlanır. Su böreğinin ana malzemelerinin başında kıyma gelir. Akşam yemeklerinde misafir sofralarının olmazsa olmazıdır.

Etliekmek: Konya’da çok sevilir ve Konya'daki fırın veya lokantalarda Türkiye’nin diğer şehirlerinden çok daha güzel yapılır. Şehrin simgesi haline gelen yemek lahmacuna çok benzetilse de asla ama asla aynısı değildir. Yolunuz Konya'ya düşerse muhakkak yiyin.

Fırın kebabı: Sıcacık pidenin üzerine nar gibi kızarmış koyun veya kuzu eti eklenmesi ile yapılan fırın kebabı, közlenmiş biber ve domateslerin eşlik ettiği mükemmel bir lezzet.

Sacarası: Konya’ya özgü nefis bir tatlıdır. Eskiden, hazırlanan tatlı tepsisi sacın üzerine konur, ocağa oturtulurdu. Üzerine ikinci bir saç kapatılır ve o sacın üzerine ocaktan alınan meşe odununun korları döşenirdi. Böylece tatlı tepsisi iki saç arasında pişerdi. Adını da buradan aldı şimdi fırında yapanlar olsa da orijinalinin böyle olduğunu hatırlatalım.

Mevlana böreği: Soğan, kıyma, maydanoz dolu bir iç harç düşünün ve özenle açılmış ve üçgen şeklini almış yufkalar. Mevlana böreği oldukça pofidik, kıyırkıyır bir lezzettir. İkindi çaylarının olmazsa olmazıdır.

Arabaşı çorbası: Bamya çorbası kadar meşhur olan bir lezzet de arabaşı çorbasıdır. Genellikle içine bir bütün tavuğun girmesiyle oluşan çorbadır kendisi. Ama başlı başına ana yemek bile olabilir.

Höşmerim tatlısı: Farklı şehirlerde de yapılan höşmerimkaymakla yapılan ve üzerine fıstık, tarçın veya pudra şekeri serpilerek servis edilen bir tatlı. Denemeden Konya'dan dönmeyin.

Papara: Bayat ekmeklerin bir ana yemek olarak karşımıza çıktığı bir lezzettir kendisi. Yoğurt ve özel sosuyla birlikte tereyağının da dokunuşuyla harikalar çıkar ortaya. Genellikle Ramazan ayında sofralarda sıkça rastlanır.

Tirit: Birçok Anadolu şehrinde olduğu gibi tirit Konya mutfağında da oldukça güzel bir yere sahiptir. Bu yemek de özel davetlerde masanın baş köşesinde yerini alır.

Kaygana:Sadece un, süt, yumurta ve kabartma tozuyla yapılan bu hamurun içine dilediğiniz iç harcı koymakta özgürsünüz. Trabzon'dan sıçrayarak Konya'ya kadar uzanan bir lezzet.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.