1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. ‘Kurbanda aşırıya kaçmayın’
‘Kurbanda aşırıya kaçmayın’

‘Kurbanda aşırıya kaçmayın’

Özel Büyükşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Ulukan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bayramı sağlıklı geçirmenin ipuçlarını verdi

A+A-

Ulukan, yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, şeker ve yüksek tansiyonu olan kişilerin Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih ederek aşırıya kaçmamaları gerektiğini kaydetti. Bayramda tüketilen et miktarı kadar eti pişirme yönteminin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Ulukan, “Et zaten doğasında yağ barındıran bir gıda. Etin yağlı kısımları yüksek miktarda doymuş yağ ve kolesterol içerdiğinden sağlıklı kişilerde bile kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlayabiliyor. Her ne kadar yağlarından ayrıştırılmış olsa bile etin yaklaşık yüzde 20’si yağdan oluştuğundan, pişirirken bir de ayrıca yağ eklemek kan yağlarının yükselmesine neden olabiliyor. Bu nedenle eti pişirirken kızartma yöntemini kullanmak yerine haşlama-ızgara gibi yağ eklemeyeceğiniz yöntemleri tercih etmenizde fayda var. Ayrıca etin mangal ateşine 15 santimetreden daha yakın mesafede olması ve uzun süre mangalda kalması da kanserojen madde oluşumuna davetiye çıkarıyor. Mangal keyfinizin sağlığınıza zarar vermemesi için kurallara özen göstermenizde fayda var” diye konuştu. (AA)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.