1. YAZARLAR

  2. Sezen Talip Demir

  3. Osmanlı Devleti Mutfak Kültürü-3
Sezen Talip Demir

Sezen Talip Demir

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Osmanlı Devleti Mutfak Kültürü-3

A+A-

Osmanlı Devleti’nin mutfak kültürünü tanıdığımız yazı dizimizin son günündeyiz…

Osmanlı zamanında çokça tüketilen içeceklerden biri de elbette şerbet. Pek çok bitki ile yapılan şerbetler günümüzde de canlanmış ve bazı firmalarca üretilip tüketime sunulmuştur.

Ayrıca içecekler konusuna gelindiği için çok ilginç bir bilgiye de değinmek istiyorum. Sarayda soğuk tüketilmesi gereken içecekler özellikle sıcak günlerde özel olarak Uludağ’dan getirilen ve keçeye sarılan büyükçe buz kütlelerinde saklanır, katırlarla saraya getirilir ve buzhane gibi bir odada muhafaza edilip kullanılırdı.

***

Osmanlı zamanında tatlı yapımına büyük bir profesyonellikle bakılır bu sebeple helvacıhanede bulunan ustalar özellikle maharetli ve zeki insanlardan seçilirdi ve yerleri ayrıydı.

Tatlılarda şeker ihtiyacı baldan karşılanmaktaydı. Ramazan'da hepimizin bildiği gibi güllaç yapılırdı ve benzer şekilde aşure de özel günler listesindeydi. Bunun haricinde baklava sarayda daha üst safhalarda beklenirken o zamanki teknolojik yetersizlikten ötürü zorluğu olan kadayıfın yeri çok ayrı tutulmaktaydı.

Ayrıca Osmanlı'da ayva tatlısının da yerinin çok ayrı olduğu bilinmekte. Reçel kültürünün çok yaygın olduğu Osmanlı'da karpuz, kavun, günümüzde de tekrar popülerleşen patlıcan ve hatta cevizin bile reçeli yapılmaktaydı.

***

Sağlık ve hastalık açısından saray mutfağına girecek olursak özellikle şerbet ve macunun, hekimbaşının gözetiminde özellikle zayıf bünyeler için kullanıldığı bilinmekte. Ayrıca hekimbaşı tarafından sindirim sistemine iyi geldiği düşünülmekle birlikte portakal çiçeği, bergamot ve limon üstüne şeker döküp yendiği biliniyor. Buradan yola çıkarsak Osmanlı'da ilaç ihtiyacının doğal bitkiler ile sağlandığı görülebilir.

Yazımızı bitirmeden önce Osmanlıda yapılan yemeklere kısa bir örnek verecek olursak özellikle son dönemlere doğru bol tereyağı ile yapılan pilavın üzerine marulu doğrayıp karıştırdıktan sonra afiyetle yendiği biliniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.