1. YAZARLAR

  2. Sezen Talip Demir

  3. Şeftaliye Bir de Böyle Bakın
Sezen Talip Demir

Sezen Talip Demir

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Şeftaliye Bir de Böyle Bakın

A+A-

Bu hafta yazımda herkesin severek ve beğenerek tükettiği şeftalinin faydaları ve zararlarından bahsedeceğim. Güzel bir tadı ve kokusu olan şeftali birçok hastalığa iyi gelir. C vitamini, A, B, B1, B2, B5, B6, B9 vitamini, magnezyum, potasyum ve kalsiyum, demir ve sodyum açısından oldukça zengin. Şeftali içinde bulunan besin değerleri sayesinde sindirim sistemini güçlendirir. Böbreklerde oluşan kum ve taşların atılmasını sağlar. Kabızlık sorununa iyi gelir.

Kanser hücrelerinin yayılmasını önler. Göğüs, akciğer, kolon kanseri ile mücadele eder. İçeriğinde bulunan klorojenik ve neo klorojenik asit sayesinde meme kanser hücrelerinin büyümesini engellediği bilinmektedir. Ağız sağlığı için faydalıdır. Zengin lif değerleri sayesinde kolesterolü dengede tutar. Kalp sağlığını olumlu yönde etkiler. Güçlü bir antioksidandır. Şeftali içerdiği C vitamini sayesinde dokuları korur. Yüksek lif kaynağı olmasından dolayı tokluk hissi verir. Sindirim sistemini güçlendirmesi sayesinde de kilo vermeye yardımcı olur.  A vitamini kaynağı olan şeftali kemik sağlığını korur. Sinir sistemini yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir. İçeriğinde bulunan potasyum sayesinde kan basıncını düzenler ve dengeler.

***

Şeftalinin cilde faydası oldukça fazla. A ve C vitaminleri sayesinde cilt için doğal bir nemlendirici etkisi oluşturur. Cildi ölü deriden arındırır, nem kazandırır, yeniden canlandırır. Leke ve cilt problemleri için daha hızlı iyileşme sağlar. Göz sağlığı için önemli bir yeri var. Şeftali bağırsak kurtlarının temizlenmesine yardımcı olur. Şeftalinin idrar söktürücü özelliği var. Ağız kokusunu engeller. İçeriğinde bulunan lutein ve zeaksantin sayesinde göz sağlığını korur. Vücudu etkili bir biçimde toksinlerden arındırır. Yüksek vitamin kaynağı olması sebebi ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Şeftali aynı zamanda basur sorununu azaltır, ateş düşürücüdür, kanı temizler, kansere karşı korur, kalp krizi riskini azaltır.

***

Her meyvenin olduğu gibi şeftalinin de birtakım zararları bulunuyor. Aşırı tüketimde hassas cildi olan kişilerde alerjiye sebep olabilir. Şeftalinin idrar söktürücü özelliği olduğu için fazla tüketimde idrar yolu problemi ortaya çıkabilir. Şeftali yüksek potasyum kaynağı olduğu için böbrek hastalarının aşırıya kaçmadan dikkatli yemeleri gerekir.

Bir sonraki yazımın konusu üzüm. Görüşmek üzere esen kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.