1. YAZARLAR

  2. Sezen Talip Demir

  3. Sıcak Havalarda Daha Çok Su Tüketin
Sezen Talip Demir

Sezen Talip Demir

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Sıcak Havalarda Daha Çok Su Tüketin

A+A-

Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da yılın en sıcak günleri yaşanıyor. Artan aşırı sıcaklar nedeniyle vücutta sıvı kayıpları görülebiliyor. Ağız kuruluğu, baş dönmesi ve idrar renginde koyulaşma, vücudun susuz kalmasının ilk belirtileri olarak karşımıza çıkıyor. Tüm iç organların sağlığını olumsuz etkileyen susuzluk, böbrek hastalıklarına da davetiye çıkarıyor. Vücudun su ihtiyacı özellikle sıcak havalarda terleme ile gerçekleşen sıvı kayıpları nedeniyle belirgin ölçüde artıyor. Bu günlerde vücudun ihtiyacı olan suyu, alınan sıvı miktarı ile değil, üretilen idrar miktarı ile değerlendirmek gerekiyor. Azalmış idrar miktarı böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların görülme riskini arttırıyor. Vücudun termostatı olarak görülen suyun yetersiz tüketimi, böbrek dâhil pek çok organın fonksiyonunu olumsuz etkilemeye başlıyor. Ancak sıvı kayıpları konusunda bilinçli olmak ve sıcak havada pratik önlemler almak yazın sağlıklı kalmaya yardımcı oluyor.

***

Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60-70’ini su oluşturuyor. Toplam sıvı miktarındaki yüzde 1’lik bile değişiklik kendini susama ile gösterirken, daha fazla kayıp ise ciddi rahatsızlıklara yol açabilmekte. Vücuttaki bütün sistemler, organlar ve hücreler yeterli su olmadan fonksiyonlarını sürdüremez. Su derideki gözeneklerden buharlaşarak vücut ısısının düzenlenmesine katkıda bulunur. Su; hücrelerin ihtiyacı olan mineral, vitamin, protein, karbonhidrat, yağ gibi besin maddelerini ve hormonları ihtiyacı olan hücrelere, dokulara ve organlara ulaştırır. Metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan atık maddeleri boşaltım organlarına taşır. Tüm bunlara ek olarak kanın hacmini dengeler ve besinlerin sindirimine yardımcı olur. Yaz aylarında yeterli sıvı tüketilmediği takdirde; kas spazmları, bulantı, yorgunluk hissi, göz pınarlarının kuruması, cilt esnekliğinin kaybolması, kabızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Sıvı kaybının düzeyine göre hissedilen şikayetler değişiklik gösterir.

***

Düzenli ve yeterli miktarda tüketilen su, sırt ve eklem ağrılarını yüzde 80, bağırsak kanseri riskini yüzde 45 ve meme kanseri riskini yüzde 79, mesane kanseri riskini de yüzde 50 oranında azaltır. Normal vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için sıvı alımı ve sıvı kaybının belirli bir dengede olması gerekmektedir. Çünkü bu denge bozulduğunda sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlar. Yemek yemeden 4 hafta yaşanabilirken susuz sadece 3-4 gün dayanılabilir. Bu yüzden çok gerekli değilse 11.00-16.00 saatleri arasında sokağa çıkmayın. Özellikle sıcak günlerde açık renk, bol, pamuklu kıyafetler giyin. Güneş altında spor yapmayın. Bol su, ayran, soda veya sporcu içecekleri için. Meyve, sebze ve salata yiyin. Kahve ve çay tüketimini sınırlayın. Günlük 2,5-3 litre su için.

Yeterli su tüketimi ne kadar önemliyse çok fazla su tüketmek de tehlikelidir. Fazla su tüketildiği zaman, böbreğin işlev kapasitesi aşılabilir ve olumsuz etkilenmesi de söz konusu olabilir. Fazla su tüketimi sonucu kandaki sodyum ve elektrolit seviyelerinin aniden düşmesi; beyin ödemi, bulantı, kusma, halsizlik ve bilinç değişikliklerine yol açabilir. Önlem alınmadığı takdirde hayati risk taşıyan hastalıklara hatta ölüme bile neden olabilir. Her bireyin günlük su ihtiyacı farklıdır. Bir uzmana danışıp; kronik hastalıklar, hamilelik, yaş ve cinsiyet faktörleri göz önünde bulundurularak günlük su ihtiyacı belirlenebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.