1. YAZARLAR

  2. Sezen Talip Demir

  3. Şifa Kaynağı Ihlamur Yaprağı
Sezen Talip Demir

Sezen Talip Demir

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Şifa Kaynağı Ihlamur Yaprağı

A+A-

Günümüzde hemen hemen her insan hastalandığında soluğu sağlık merkezlerinde alıyor. Oysa doğa bize faydalanabileceğimiz sayısız şifa sunuyor. Kimyasal ilaçlardan uzak durup organik ve doğal ürünlere ilgi duyan insanlarımız da yok değil elbet. Bu yazı dizimde evlerimizde 4 mevsim bulunması gereken 10 şifalı bitkiden bahsedeceğim.

Her seferinde bir bitkiye yer vereceğim yazıma ıhlamur ile başlamak istiyorum. Ihlamur hepimizin bildiği üzere haziran-ağustos ayları arasında beyazımsı-sarı renkli, hoş kokulu çiçekler açan, yüksek boylu ağaç. Genellikle ormanlarda tabiî olarak bulunursa da, süs ağacı olarak park ve bahçelerde de yetiştirilir. Yaprakları saplı, ucu sivri, kenarları dişli, taban kısımları kalp biçiminde, üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil ve tüylü olur. Çiçekleri en az üçü bir arada olmak üzere sarkık yetişirler. Çiçek örtüsü kayık seklinde, sarımsı-yeşil renktedir. Meyveleri küre şekilli ve tek tohumlu olur. Ihlamur ağacı filizden büyür. Azami bir sene yaşar.

***

Gelelim ıhlamurun faydalarına: Strese karşı ıhlamur çayının sinirleri yatıştırıcı özelliği var. Bağırsak kurdunu düşürür, bağırsak sancılarını giderir. Uykusuzluğu giderir. Öksürüğü keser, göğüs yumuşatıcı özelliğe sahip. Gribal enfeksiyonlara karşı ıhlamur faydalı. İdrar söktürücü, terletici özelliği var. Vücut direncini artırarak tedaviye yardımcı olur. Göz çapaklanmalarında pamuk yardımı ile gözlere kompres yapılarak çapaklanmayı önler, gözü dinlendirir.  Saçlar yıkandığında beslenip kuvvetlenmesini sağlar.  Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Yemek üzerine içilirse hazmı güçleştirir.

***

Kullanım şekli: Kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10 dakika süreyle demlendirilir. Bu karışımdan günde üç kez birer bardak içilir.

Güzellik için: Cildinizdeki lekeler ve yüzünüzdeki kırışıklıklar için kullanabilirsiniz. 2-3 tatlı kaşığı kurumuş çiçek ve yaprak ıhlamurun üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. Pelte kıvamına gelinceye kadar kaynatmaya devam edin. Kaynamış ve bekletilmiş sıvıyı cildinize sürdüğünüzde faydasını göreceksiniz. Yine aynı şekilde elde edeceğiniz ıhlamurla kırışıklıklara masaj yaparsanız gayet iyi sonuç alırsınız.

***

Her ürünün olduğu gibi ıhlamurun da fazla kullanıldığı zaman zararları bulunabilir. Bunlara da kısaca göz atarsak fazlası iç organlara ve beyne zarar verir. Bununla birlikte şimdiye kadar yapılan hiçbir araştırma ıhlamurun direkt olarak sağlığa herhangi bir zararının olduğunu ortaya koymadı. Sadece aşırı tüketilmesi ve yanlış kullanılması durumunda bazı yan etkileri olabilir. Bunlar: Çok fazla ve geç saatlerde tüketilmesi uykusuzluğa neden olabilir.

Ihlamur sadece bir kere kaynatılır, defalarca kaynatılarak tüketilmesi bir fayda sağlamaz, tam tersi zararlıdır. Mümkün olduğunca tatlandırmak için bal veya limon kullanılabilir. Şeker kullanımı kilo almaya neden olabilir. Ihlamur, aşırı sıcak içilmemeli. Haşlanmış ıhlamurun terlemeye yardımcı olduğuna dair genel bir kanaat var. Halbuki ıhlamur sıcaklığının yoğunluğu yemek borusu ve ağız içine zarar verebilir.

Bir sonraki yazımızda zencefilin faydaları ve zararlarından bahsedeceğiz. Hoşça kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.