1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Torku’dan yoğurt mayası üretimi
Torku’dan yoğurt mayası üretimi

Torku’dan yoğurt mayası üretimi

Torku’dan yoğurt mayası üretimi

A+A-

Kurucusu olduğu Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ile ‘Türk Lezzetleri Projesi’ne 4 yıl önce start veren Konya Şeker, proje kapsamında yürütülen çalışmalardan biri olan yoğurt mayasında ithalata bağımlılığı önleyecek yerli yoğurt mayası üretimini sürdürülebilir şekilde üretmeyi başardı. Anadolu’nun dört bir yanındaki köylerden toplanan onlarca yoğurt kültürünün, üniversite laboratuvarlarında analizlerinin yapılması sonrası Panagro Et ve Süt Entegre Tesisleri AR-GE laboratuvarlarında çoğaltılmasıyla başlayan çalışmalar, Türk damak tadına uygun kültürlerin seçilmesi ve endüstriyel üretimi destekleyecek yeterlilikte maya üretim tesisinin yapımıyla tamamlandı. 2018 yılından beri laboratuvar ortamında deneme üretimleri yapılan yerli maya ile üretilmiş yoğurdun, lezzet, raf ömrü gibi kriterler açısından da testi geçmesi üzerine Torku Yoğurtlar artık Konya Şeker’in kendi tesislerinde ürettiği yoğurt mayası ile mayalanmaya başlandı. Konuyla ilgili konuşan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Biz bir çiftçi kooperatifiyiz, on binlerce çiftçimizin istisnaları hariç hemen hepsi köyünde, evinde yoğurdunu kendi mayası ile çalarken, endüstriyel üretimde ithal mayadan başka seçenek yoktu. Yani, biz bizim olanı ele kaptırmıştık. Bizim ilk işimiz elbette bu garabete son vermek olmalıydı ve ilk talimatlarımızdan biri de o oldu. Yurt dışına ödediğimiz döviz bir yana asıl ayıp, asıl garabet mucidi olduğumuz, Türk milletiyle özdeşleşmiş yoğurdun mayasında dışa bağımlılıktı. Biz bu garabete son verdik” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.