1. YAZARLAR

  2. Hayriye Eroglu

  3. Tuz Tüketimine Dikkat Edin
Hayriye Eroglu

Hayriye Eroglu

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Tuz Tüketimine Dikkat Edin

A+A-

Konya mutfağı oldukça zengin. Yemeklerde tuz tüketimini abartmamak gerek. Tuz tüketim miktarı ya da hangi tuzun tüketilmesi gerektiği sıkça tartışma konusu oluyor. Konu hakkında birbirinden farklı görüşler ise her geçen gün kamuoyuna yansıyor. Tuzun (sofra tuzu) tarih boyunca en önemli tatlandırıcı ve koruyucu madde olarak kullanıldığını ancak asıl öneminin vücut sıvılarını dengeleyici özelliğinden kaynaklandığını belirten uzmanlar, “Tuz vücudumuzda suyun tutulması, kas ve sinirlerin çalışması için gereklidir. Gerekli miktarda su aldığımız durumlarda bile tuz eksikliğinden dolayı vücudumuzdaki su miktarı tehlikeli bir şekilde normalin altına inebilmektedir. Tuz ihtiyacımızdan ziyade, sodyum ihtiyacımızdan bahsetmek daha doğru olacaktır. Erişkin bir insanın vücut dengelerini koruyabilmesi için ihtiyacı olan günlük sodyum miktarı 1,5-2,5 gramdır. Bu miktar 4-6 gram sofra tuzu ile karşılanabilmektedir. Sodyumu pek çok doğal besinden de sağlayabildiğimizi düşünürsek, normal şartlarda günlük ekstra tuz ihtiyacımız yoktur” diyorlar.

***

Türkiye’de bireylerin tuz tüketiminin günlük alınması gereken miktarın çok üstünde olduğunu kaydeden uzmanlar, sağlıklı yaşam için tuz tüketiminin sınırlaması gerektiğini vurguluyor.  Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük tuz tüketimi için önerdiği oran en fazla 5 gramdır. Ancak yapılan araştırmalar, Türkiye’deki tuz tüketiminin belirlenen minimum orandan 3 kat fazla olduğunu gösteriyor. Yani ülkemizde günlük ortalama tuz tüketim oranı 15 gramı buluyor. Önemli olan ne tüketirsek tüketelim, kararında tüketmek. Bütün besinlerde olduğu gibi tuz tüketiminde de aşırıya kaçılması sağlık sorunları doğurabilir. Önemli olan ne yediğiniz değil ne kadar yediğiniz.

***

Ülkemizde yüksek tansiyon görülme sıklığının son derece yüksek olduğuna dikkati çeken uzmanlar “Günlük 4-6 gramın üzerinde tuz tüketimi, hipertansiyon, kardiovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, diyabet, çeşitli kanser türevleri gibi pek çok hastalığa neden olmaktadır. Ayrıcafazla tuz tüketimi idrardan kalsiyum ve magnezyum atımını arttırmakta bu da kemiklerde doku kaybına ve beraberinde osteoporoza neden olmaktadır” diyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.