1. YAZARLAR

  2. Yılmaz Sandıkçı

  3. Yerli Malı ve Şeb-i Arus
Yılmaz Sandıkçı

Yılmaz Sandıkçı

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Yerli Malı ve Şeb-i Arus

A+A-

Bu ay Şeb-i Arus törenleriyle hareketlendi Konya’da, her yerden ziyaretçilerimiz oldu. Başbakan dâhil bir çok politikacı geldi Konya’mıza. Hz. Mevlana’nın öğretisinden nasiplendiler mi, klişeleşmiş birkaç sözü tekrar edip durdular ama öze inen var mı merak konusu.

Aynı hafta, 12-18 Aralık tarihleri arasında Yerli Malı Haftası kutlandı mı acaba? Duydunuz mu? Okudunuz mu? Ben tesadüfen çocuğumun okulundan çerez, meyve istendiğinde fark ettim. 2013 yılındayız. 1970’li yıllarda, biz çocukken de böyleydi. Yerli malı haftasında herkes okula kuruyemiş meyve getirir, mandalina portakal eşliğinde leblebi filan yerdik ve böylece Yerli Malı Haftası’nı kutlamış olurduk. Türkiye’nin ürettiği neredeyse hiçbir sanayi ürünü yoktu. 1980’li yıllarda kardeşim yerli malı haftasında okula yiyecek götürmek yerine, o yıllarda merhum Özal’ın çabalarıyla kısmen de olsa Türkiye’de üretilen F16 savaş uçağının bir posterini götürdüğü için öğretmeni tarafından kulağı çekilmişti. Yerli malı haftasında yerli malı yenir, başka bir şey düşünülmez, eski köye yeni adet getirilmez…

Evet, yıl 2013 ve benim çocuklarımın devam ettiği okulda “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” çerez ve meyve yiyerek kutlanıyor. Okulun reklamlarına, tanıtımına bakınca yok yok, vitrin dolu ama içerisi nasıl, velilerden deve yüküyle para almayı biliyorlar ama çocuklara ne veriyorlar merak etmeye başladım. Haksızlık etmek istemem çağa ayak uydurmuş, dünya gerçeklerine uyanmış, geleceğimizi yönetecek çocuklara bilgi yanında bilinç adına da bir şeyler vermeye çalışan okullarımız, ideal sahibi öğretmenlerimiz de vardır elbette.

Yerli malı konusu sadece okullarla mı sınırlı? Aile içindeki duruma da bakmak gerekir. Eğer anne Türkiye’de üretilen, işçimize maaş, ülkemize refah getirmek için çalışan Vestel, Arçelik, Beko, Teba gibi markalar dururken yurt dışından ithal edilen bilmem ne markalarını evine sokuyorsa, çocukların yerli malı algısı nasıl gelişir? Yerli malı haftasını çerez ve mandalina yiyerek kutlayan o çocuklar bugün ana-baba oldular öğretmen oldular, yerli malına sahip çıkmaları da bu kadar olur.

Amacı yerli üretimi bilinçli olarak artmak olan Yerli Malı Haftası, yerli malı tüketimini tutumlu olmayı, yatırım yapmanın önemini de vurgulamak için kutlanan bir haftadır.
Türkiye Cumhuriyeti savaştan yeni çıkmıştı ve hiçbir sanayi birikimi yoktu, ellerinde hiç bir şeyleri kalmayan halk yoksulluk içerisinde yaşıyordu. 1923 yılında toplanan 1. İzmir İktisat Kongresi’nde vatanın bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması bağlıdır deniyordu. Sonraki yıllarda, İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması için Yerli Malı Haftası çok önemliydi.
Ama bu bilinci edinemeyenlerin yüzünden, Türkiye ihracatta kırdığı rekorların ithalatta daha fazla kırıldığı gerçeği ile yüzleşemiyor. İhracatımız 150 milyar dolara çıktı diye övünecekken 250 milyar doları aşan ithalatımız suratımızda bir tokat gibi patlıyor.
Sadece cep telefonlarına son 5 yılda ödediğimiz para 10 milyar dolar civarında. Diğer elektronik ev eşyaları ve lüks tüketim ürünleri için yurt dışına gönderdiğimiz paramızın kaç milyarlarca dolar olduğunu burada yazamayacağım, merak eden internete baksın ve kendi gözüyle görsün. Kuru bilgi ne işe yarar bilinç yoksa…

Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftalarında bugüne kadar yerli malı üretimini teşvik edecek şekilde yerli malı tüketimin tarafını öğrenemedik, öğretemedik ama en azından “tutum” tarafını öğrenelim ve çocuklarımızı, geleceğimizi harcarken tutumlu olalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.