1. YAZARLAR

  2. Sezen Talip Demir

  3. Yeşil Eriğin Faydaları
Sezen Talip Demir

Sezen Talip Demir

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Yeşil Eriğin Faydaları

A+A-

Geldik bir yazı dizimizin daha sonuna. Siz değerli okurlarıma kalemim yettiğince yaz meyvelerinin faydaları ve zararları hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Son yazımda ise müsaadenizle eriğin faydaları hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum.

Yeşil erik, gülgiller familyasından olan, içerisinde bulunan lif, C, A, ve K vitamini, sodyum gibi insan sağlığına iyi gelecek vitamin ve mineralleri barındıran bir ekşi meyvedir.

Eriği çoğu zaman tuzlayarak yiyoruz. Ancak eriği tuzlayarak yemek vücutta ödem oluşmasına neden olduğu için sade tüketmek daha faydalı.

Yeşil erik organik asit içeriği yüksek olan bir meyve. Tüm bu organik asitler vücudun alkali tutulmasına yardımcı olur. Sitrik asit vücuttaki laktik asidi etkisiz hale getirebilir, bu sayede yorgunluğu önler. Yoğurt, ayran, peynir gibi süt ürünleri ile tüketilmesi halinde kalsiyum emilimini artırır, diş ve kemik sağlığını destekler. Yumurta, et, balık, hindi gibi protein ağırlıklı besinlerle birlikte tüketildiğinde bu besinlerin asit etkisini azaltır ve nötralizasyonu destekler. Bu sayede metabolizma da destekleneceğinden kilo verme süreçlerini olumlu etkiler.

***

Uygun bir kalsiyum/fosfor oranına sahip. Üstelik kalsiyum emilimini artıran maddeler de içerdiği için; çocuk ve yaşlı beslenmesinde yer alması gereken örnek bir besin. Çözünebilir lif açısından zengin bir besin. Bu sayede hem sindirimi kolaylaştırır hem de kabızlık problemini önlemeye ve çözmeye yardımcı olur. Düzenli olarak yeşil erik yemek diş etlerini güçlendirir. Demir emilimini artırır ve kansızlığı önler. Özellikle kırmızı et ve yumurta tüketimi sonrasında meyve olarak erik tercih edilerek demir biyoyararlılığı artırılabilir. Yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Anti-aging etkisi vardır, yaşlanmayı önler ve cildi yeniler. İçerdiği fitoflavonoidler ve vitaminler bağ doku yenilenmesini hızlandırır. Bu sayede kilo verme süreçlerini destekler ve daha sıkı bir vücut için yardımcı olur. Kan şekeri düzenlenmesine yardımcıdır ve muz, kivi, incir gibi kan şekerini hızla yükseltmez. Bu sayede kilo vermeyi destekler. Ara öğünler için ideal bir meyve.  

Hangi hastalıklara iyi gelir?
Ateş düşürücü özelliği vardır. Karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Kolesterolü dengeler.
Kabızlığı giderir. Demir eksikliğini önlemedeki tedavi sürecinde kullanılır.
Astım, akciğer kanseri, soğuk algınlığı, öksürük ve kronik akciğer rahatsızlıklarından korur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.