1. YAZARLAR

  2. Kübra Erben

  3. Yoğurdunuzu Kendiniz Yapın
Kübra Erben

Kübra Erben

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Yoğurdunuzu Kendiniz Yapın

A+A-

Günümüzde pek çok insan birçok gıda maddesini kendi imkanlarıyla evinde üretmek istiyor. Yoğurt, peynir, tereyağı ve ekmek bunların başında geliyor. Bu yazı dizimde bu 4 gıda maddesinin nasıl hazırlanacağı hakkında bilgiler vereceğim…

İsterseniz ilk yazımızın konusu çalma yoğurt ile başlayalım.

***

Ev yoğurdu yaparken ilk önce çiğ sütü pişirin. Kaynama başladıktan sonra 5-6 dakika daha karıştırarak ateşte tutun. Sütü mayalayacağınız kaba alıp sıcaklığı ılık vaziyete gelene kadar soğumaya bırakın. Bir kaşık ev yapımı yoğurt ile sütünüzü mayaladıktan sonra daha kaliteli bir ev yoğurdu elde edebilirsiniz. Yoğurdunuzu elde ettikten sonra her zaman bir kap içinde buzdolabında maya olarak saklamanızı tavsiye ederim…

Mayanın ölçüsüne gelirsek. Bir litre süte bir yemek kaşığı maya önerebilirim. Ancak süte çok maya koyulursa çabuk ekşir. Süte konulan maya yoğurdun olma süresini uzatır. Yarım oranda maya ile uzun zamanda yapılan yoğurt daha kaliteli ve kıvamlı olur. Anadolu'da da bu tercih edilir.

Nasıl mayalanır?

Süt, belli bir ısıya düştüğünde mayalamak için ayrılan yoğurdu bir kaseye koyun. İçine 4-5 kaşık süt katın daha sonra karıştırarak sıvı hale getirin. Kasede bulunan mayanın tümünü tencerenin orta kısmına dökün. Orta hızda 4-5 kez kaşıkla karıştırın ve mayanın süte tamamen dağılmasını sağlayın.

Püf noktaları nedir?

Yoğurdun üst kısmında su tabakası birikmemesini istiyorsanız sütü kaynattıktan sonra tencerenin üstüne geniş bir peçete gerin. Gerdiğiniz peçete nemi alarak yoğurdun daha kıvamlı olmasını sağlayacaktır.

Yoğurt mayalandığında üstünü açınız. Yoğurta kaymak seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmayın. Süt soğuduğunda üst kısmında tabaka meydana gelir. Maya koyarken o tabakayı yok etmezseniz iyi kaymak elde edilir.

Yoğurt olduğunda ağız kısmını açıp 30-45 dakika oda sıcaklığında bekletin. Daha sonra buzdolabına koyabilirsiniz.

Yoğurdun kıvamlı olması için bir püf noktası ise, yoğurdu buzdolabına koyduktan sonra üstünü bir gün açık bırakın. Yoğurt daha katı ve kıvamlı olacaktır.

Sonraki yazımızın konusu peynir ile devam edeceğiz. Afiyet olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.