1. YAZARLAR

  2. Sezen Talip Demir

  3. Zencefile Bir de Böyle Bakın
Sezen Talip Demir

Sezen Talip Demir

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Zencefile Bir de Böyle Bakın

A+A-

Bir önceki yazımızda ıhlamurun faydaları ve zararları hakkında bilgiler verdik. Bu yazımıza ise zencefilin faydaları ve zararlarından bahsederek devam edeceğiz…

Kökü zencefilgiller ailesinden olan zencefilin ana yurdu Asya'dır.

İşte zencefilin faydaları: Zencefil mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Kusmaya ve mide bulantısına karşı son derece etkili. İshali ve bağırsak bozukluklarını giderir. Bağışıklık sisteminin güçlendirir. Regl ağrılarını azaltır. Öksürüğü keser. Metabolizmayı hızlandırır ve iştah açar. Sindirimi hızlandırır. Kas ağrılarını hafifletir. Solunum yollarını açar. Soğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Otobüs, gemi ya da diğer ulaşım araçlarında yaşanan mide bulantılarına karşı da çok iyi geldiği bilinir.

Nasıl tüketilir?

Yağ yakımını artırması ve metabolizmayı hızlandırması nedeni ile kilo vermek ya da fit kalmak isteyenler için de oldukça etkili olan bu bitkinin çeşitli tüketim yolları var. Zencefil genel olarak içeceklerde, salatalarda ve çeşitli yemeklerde kullanılır. Zencefil toz şeklinde tüketilebilir. Toz zencefil baharat olarak yemeklerin içerisine, salatalara ve çeşitli içeceklerin içine katarak tüketilebilir. Ayrıca kurabiyelerin ve çeşitli atıştırmalıkların içerisine de konulabilir. Fakat en yaygın zencefil tüketim şekli çayının yapılması.

Çayı nasıl yapılır?

Taze zencefil dilimleri, kabuğu soyulduktan sonra 1 bardak için yaklaşık 3-4 gram gelecek şekilde dilimlenir. Dilimlenen zencefiller çaydanlıkta ortalama 10 dakika boyunca kaynatılır. Kaynadıktan sonra demlenmeye bırakılan zencefiller bir miktar dinlendirildikten sonra isteğe bağlı olarak içerisine bal ve limon eklenerek tüketilebilir. Düzenli olarak sabahları kahvaltıdan önce 1 bardak tüketilmesi kilo vermek ve yağ yakmak isteyenler için tavsiye edilmektedir. Zencefil çayı, taze zencefilden yapılabildiği gibi toz zencefilden de yapılabilir. İçerisine karanfil, tarçın ya da damak zevkine göre çeşitli bitki çayları ile harmanlayarak demleyebilirsiniz.

Zararları neler?

Alerjik tepkimelere yol açabilir, kurdeşene sebep olabilir. Bilhassa toz halinde alındığında mide ekşimesine yol açabilir. Çiğnenmeden yutulmuş zencefil, bağırsak tıkanıklığına sebep olur. Ülser hastaları, iltihaplı bağırsak hastaları ve bağırsak tıkanıklığı hastaları, fazla taze zencefil tüketimine olumsuz tepki gösterebilirler. Safra taşına sahip bireylerde de olumsuz etki gösterebilir. Fazla kullanılması durumunda ritim bozukluklarına yol açabilir.

Sonraki yazımızın konusu olan çörekotunun faydaları ve zararlarında görüşmek üzere hoşça kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.