Altınla ilgili ciddi iddia! Gerginlik bitmezse korkutucu şekilde yükselebilir!

Altınla ilgili ciddi iddia! Gerginlik bitmezse korkutucu şekilde yükselebilir!
 Muhabir
Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, İsrail-Hamas çatışmasının altın piyasasına etkilerini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı. Altında psikolojik sınır aşılacak mı? Kasım ayında hangi rakamları konuşacağız? İşte detaylar…

7 Ekim tarihinde Hamas’ın İsrail’e yaptığı saldırı ve İsrail’in Gazze’ye yoğun bombardıman başlatmasıyla birlikte iki ülke arasında başlayan çatışma tüm dünyayı etkisi altına aldı. Çatışmanın başladığı günden bu yana sert yükseliş gösteren altın fiyatlarının rekora koştuğu gözlemlendi.

ALTINDA PSİKOLOJİK SINIR AŞILACAK MI?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, altının gerginlikten beslendiğini belirterek, altın piyasasının hareketlendiğini söyledi. Başkan Yaşar, “Bu çatışmadan önce altın düşüş ya da durağan trendlerdeydi. Ons altın yaklaşık bin 740 lira seviyelerindeydi şimdi ons 2 bin TL seviyelerini zorluyor. Şu anda ons bin 988 lira, yani iki bin sınırına geldi dayandı. 2 bin psikolojik bir sınır. Altın bu gerginlikleri çok sever. Bu durum sadece İsrail-Filistin savaşını değil bütün dünyadaki savaşları kapsıyor, Ukrayna savaşında da aynısı olmuştu. Ama altın hala tedirgin, 2 bini aşarsa 2 bin 100’lere gelirse biz bayağı yükseleceğini düşünüyoruz. Gram altın bin 850 civarında, bin 900 lira, 2 bin TL'yi bulma ihtimali çok uzak değil. Yani hem ons 2 bini aşabilir çok kısa sürede hem TL bazında bir gram altın 2 bin TL’yi geçebilir. 2 bini kırdıktan sonra bu gerginlik Ortadoğu’da düşmezse korkutucu derecede yükselebilir. Mesela savaş sadece Filistin-İsrail arasında değil. Eğer bir sıçrarsa ben sadece altın olarak bakıyorum altını kimse tutamaz. Allah esirgesin ne böyle bir şey olsun ne de savaş büyüsün, hatta barış olsun her şey düzelsin, ortalık bir an önce yatışsın istiyoruz” dedi.

YIL BAŞINDA ÇOK FARKLI RAKAMLAR KONUŞACAĞIZ!

Altının Kasım ayı itibariyle 2 bin seviyelerini aşacağını dile getiren Yaşar, yıl sonunda çok farklı rakamların konuşulacağını ifade etti. Başkan Yaşar, “Devreye İran girerse Kasım ayı başında altın 2 bin TL’yi çok rahat geçer. Bu savaş sürerse yıl başından sonra ons altın 2 bin 400, 2 bin 500’den aşağı olmaz diye düşünüyorum. Çeyrek altın şu anda zaten 3 bin 140 falan, 3 bin 500’ü bulma ihtimali çok yüksek. Yani çok kısa sürede yıl başına varmadan bile bu rakamlar gerçekleşebilir. Ama tek şart savaş devam ederse değil piyasalar zaten savaşı kanıksıyor. Örneğin Rus-Ukrayna savaşını piyasalar kanıksadı, sıçrama tehlikesi var. Yani buradaki en büyük tehlike savaşın sağa sola sıçraması. Başka bir ülke devreye girerse sıkıntılı olur. Küçük bir bölge için 400-500 uçak gelir mi? Şu anda bölgede 300’ü Amerika’nın 200’e yakını İngiltere’nin olmak üzere 500’e yakın uçak Akdeniz'de bekliyor. Uçakların gelme amacı diğer ülkelere sıçrama durumunda devreye girmek” ifadelerini kullandı.

Gazze’deki insanlık dramına işaret eden Yaşar, “İnşallah bu savaşlar biter, ölümler durur, çocuklar ölmez, huzurlu bir dünya huzurlu bir Ortadoğu istiyoruz. İsrail bu coğrafyada olduğu sürece bu enerji duracak gibi görünmüyor. Allah Filistinli Müslüman kardeşlerimizin yardımcısı olsun gönlümüz hep onlarla” diye konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ