Bu ürünler öldürüyor! Hastaneler doldu taştı!
Son dönemde gıda kaynaklı sağlık sorunları artarken, vatandaşlar da güvenilir gıda konusunda endişe yaşamaya başladı.Gıda zehirlenmeleri nedeniyle hastaneye başvuranların sayısı hızla yükselirken, bazı vakalarda hayat kayıpları yaşandı.
Son dönemde gıda kaynaklı sağlık sorunları artarken, vatandaşlar da güvenilir gıda konusunda endişe yaşamaya başladı. Gıda zehirlenmeleri nedeniyle hastaneye başvuranların sayısı hızla yükselirken, bazı vakalarda hayat kayıpları yaşandı. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada ise, güvenli gıdanın “her türlü bozulma ve hastalığa yol açan etkenlerden arındırılmış, besin değerini kaybetmemiş ve tüketime uygun gıda maddesi” olduğunu vurguladı.
Ada, insanların sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme hakkının bulunduğunu belirterek, güvenilir gıdanın fiziksel, kimyasal ve biyolojik risklerden arındırılmış şekilde hazırlanması gerektiğini ifade etti. Başkan Ada, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da güvenilir gıdayı; son tüketim tarihi geçmemiş, ambalajlı, etiketi olan ve doğru şekilde muhafaza edilen ürünler olarak tanımladığını söyledi.
Adım Adım Gereken Kurallar Uygulanmalı
Güvenli gıda tüketiminin kişisel sağlığı korumada kritik rol oynadığını kaydeden Ada, tüketicilerin her alışverişte adeta bir denetçi rolü üstlenmesi gerektiğini belirtti. Başkan Ada, “Merdiven altı, kayıtdışı veya ambalajsız ürünlerden uzak durulmalı. Alınan gıdaların etiketinde onay veya kayıt numarasının bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli. Tavsiye edilen tüketim tarihi, üretici bilgisi, içerik ve miktar bilgilerinin incelenmesi büyük önem taşıyor” dedi. Ayrıca Ada, tüketicilerin, şüpheli gıda ürünlerini Alo 174 Gıda Hattı üzerinden bildirebileceğini belirtti. Ada, gıdaların güvenli tüketimi için dikkat edilmesi gereken bazı temel kuralları da paylaştı: "Sebze ve meyveler akan su altında temizlenmeli, yeşil yapraklılar gerekiyorsa sirkeli suda bekletilmeli ve temizleme fırçası kullanılmalı. Çiğ et, tavuk, balık ve yumurta ile temas sonrası eller yıkanmalı; bu gıdaların kesiminde kullanılan bıçak ve mutfak gereçleri çiğ tüketilecek ürünlerle temas etmemeli. Tahıl ve kuru gıdalar serin, kuru ve karanlık ortamda saklanmalı, et ve balık porsiyonlanarak dondurulmalı, pişmiş yemekler ise buzdolabında 1-4 gün arasında saklanmalı. Özellikle yaz aylarında kaynağı belirsiz süt yerine pastörize veya sterilize süt tercih edilmelidir."
Gıda Güvenliği Hayat Kurtarıyor
Başkan Ada, temel gıdaların fiyat artışlarının düşük gelirli haneler üzerinde baskı yarattığını ve gıda güvenliğinin hayati önemde olduğunu vurguladı. Dünyada açlıkla mücadele eden 1 milyar insan olduğunu, diğer yandan obezite sorununun da milyonları etkilediğini hatırlatan Ada, “Savaştan kurtulma ihtimalimiz var ama açlıktan sağ çıkma garantimiz yok. Gıda stratejik ve hayati bir öneme sahip. Gıda mühendislerinin bu konuda yetkilendirilmesi şart” ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme

