Bu meslek gruplarının geleceği tehlike altında! İşsiz kalabilirsiniz!

Yapay zekaya göre; Teknolojideki hızlı gelişmeler ve yapay zekâ kullanımının artması, 2050 yılına kadar dünya genelinde birçok mesleğin ortadan kalkabileceğine işaret ediyor. Uzmanlara göre dijitalleşme, otomasyon ve robot teknolojileri; iş gücü piyasasını baştan sona değiştirecek.
Özellikle rutin, tekrarlayan işleri kapsayan mesleklerin risk altında olduğu belirtiliyor. Banka gişe görevlileri, veri giriş elemanları, çağrı merkezi çalışanları, kasiyerler ve bazı muhasebe pozisyonları, otomasyon sistemlerinin devreye girmesiyle önemli ölçüde azalacak meslekler arasında gösteriliyor.
GELECEĞİN MESLEĞİ TEKNOLOJİDE SAKLI
Oxford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, 2050 yılına kadar mevcut işlerin yaklaşık yüzde 40’ı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Sadece mavi yaka değil, beyaz yaka çalışanlar da dönüşümün etkisini derinden hissedecek. Özellikle hukuk asistanları, basit raporlama işleri yapan gazeteciler ve sigorta eksperleri gibi alanlarda otomasyon ve yapay zekâ, insan gücünün yerini almaya hazırlanıyor. Ancak uzmanlar, her mesleğin yok olmayacağını vurguluyor. Yaratıcılık, insan ilişkileri, stratejik düşünce ve duygusal zekâ gerektiren işler, gelecekte de önemini koruyacak. Ayrıca teknolojiye hâkim olan, veri analizi, yapay zekâ geliştirme ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda uzmanlaşan kişilerin iş güvencesi daha yüksek olacak.
YENİ FIRSATLAR DOĞACAK!
Ekonomistler, bu dönüşümün yalnızca risk değil, aynı zamanda fırsat da sunduğunu dile getiriyor. Yeni teknolojiler sayesinde 2050’ye kadar birçok yeni meslek alanı doğacağına dikkat çekiliyor. Ancak ülkelerin ve iş dünyasının, iş gücünü bu dönüşüme hazırlamak için eğitim ve yeniden beceri kazandırma programlarına ağırlık vermesi gerektiği ifade ediliyor. 2050 yılı ufukta belirmeye devam ederken, mesleklerin geleceğiyle ilgili belirsizlik de artıyor. Uzmanlar, bireyleri teknolojiye ayak uydurmaya ve sürekli öğrenmeye çağırıyor. -Tuba KAYA