İşgalci İsrail'in savaş uçakları Gazze'ye bomba yağdırıyor

İşgalci İsrail'in savaş uçakları Gazze'ye bomba yağdırıyor
 Muhabir
Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattıklarını duyurdu. Gazze'den İsrail'e çok sayıda roket atıldı. Atılan roketlerden bazıları Askalan (Aşkelon) kentine isabet etti. Bölgeden dumanlar yükseldi.

İsrail de Gazze'ye saldırılarına başladı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, ''Hamas saldırıların sonucuna katlanacak'' denildi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, yedek askerleri göreve çağıran bir kararname imzaladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise "Savaştayız. Düşmanımız daha önce hiç bilmediği bir bedel ödeyecek." açıklamasını yaptı. Hamas lideri İsmail Heniyye, ise Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıya tepki olarak "bir kahramanlık savaşı" içerisinde olduklarını belirtti. İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı saldırıda ise 232 Filistinlinin şehit olduğu açıklandı. İsrail ordusu, işgal altındaki Gazze'ye akşam saatlerinde hava saldırısı başlattı.

İsrail-Gazze hattında gerilim zirveye tırmandı.Gazze'den ateşlenen roketler, İsrail'in birçok farklı noktasını vurdu. İsrail'de vurulan noktalardan alevler ve dumanlar yükselirken, polis halka sığınakların yakınında kalma çağrısı yaptı.

İsrail basınına göre roket saldırıları sonrası Tel Aviv'in güneyindeki Aşkelon'da bir kişi hayatını kaybetti, 15 kişi ise yaralandı. İsrail Kanal 12 televizyonunun haberine göre ise Gazze'den atılan roketler nedeniyle İsrail'de toplamda 5 kişi hayatını kaybetti.

X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yaralılardan ikisinin durumunun ciddi, altısının orta derecede olduğu, diğer 7 kişinin ise hafif şekilde yaralandığı bilgisine yer verildi. Gazze Şeridi açıklarında İsrail teknelerine ateş açıldığı iddiası da basında yer alıyor.

İSRAİL'DEN GAZZE'YE AKŞAMÜSTÜ SALDIRI

İsrail ordusu, işgal altındaki Gazze'ye 18.20 saatlerinde havadan saldırı başlattı. Ağır bombardımana uğrayan Gazze'de şehirden dumanlar yükselirken siviller de hedef altına alındı.

HAMAS'IN ASKERİ KANADINDAN 'OPERASYONA KATILIN' ÇAĞRISI

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, tüm Filistinlileri İsrail'e karşı başlattıkları "Aksa Tufanı operasyonuna" katılmaya çağırdı. Ebu Ubeyde, El-Aksa Televizyonuna yaptığı açıklamada, sabah başlatılan operasyonun planlandıkları gibi devam ettiğini belirterek, "Düşman hayal kırıklığından uyandığında şaşkına dönecek" ifadelerini kullandı.

"Aksa Tufanı"nda ilk hedeflerin stratejik noktalar, havalimanları ve askeri mevziler olduğunun altını çizen Ebu Ubeyde, "Fliistin direnişinin, Mescid-i Aksa ve Filistinli esirlere saldıran İsrail'e hesap sormaya başladığını" kaydetti.

"Gerçekleştirdikleri operasyonun işgal güçlerine (İsrail'e) diz çöktürecek tarihi bir fırsat olarak kabul edildiğini" dile getiren Ebu Ubeyde, Filistinlilere seslenerek, "Batı Şeria ve Kudüs'teki Filistin halkımıza Aksa Tufanı savaşına katılmaları çağrısı yapıyoruz" dedi.

FİLİSTİN LİDERİ ABBAS: HALKIN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VARDIR

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonuna ilişkin gelişmeleri görüşmek üzere üst düzey sivil ve güvenlik yetkililerini Ramallah'ta topladı.

Abbas, toplantıda yaptığı konuşmada, Filistin halkının himaye edilmesinin zorunlu olduğunu belirterek, "İşgal güçleri ve yerleşimcilerin terörüne karşı Filistin halkının kendini koruma hakkı vardır." dedi.

Filistin Devlet Başkanı, "İsrail işgali ve yerleşimci çeteler tarafından işlenen suçlara karşı Filistin halkı evlatlarının sebatı ve dirençle ayakta kalmaları için tüm gerekli unsurların sağlanması" talimatı verdi.

Hamas lideri İsmail Heniyye, ise Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıya tepki olarak "bir kahramanlık savaşı" içerisinde olduklarını belirtti.

AKSA TUFANI'NA KARŞI DEMİR KILIÇLAR

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'na karşı "Demir Kılıçlar Operasyonu" başlatıldığını duyurdu.

İDF Sözcüsü Daniel Hagari, yerel saatle 06.30’dan itibaren İsrail topraklarına 2 bin 200’den fazla roket atıldığını ve Hamas tarafından hava, deniz ve karadan sızma girişimleri gerçekleştirildiğini söyledi.

''HAMAS, GAZZE'DE CEHENNEMİN KAPISINI AÇTI''

IDF Filistin İrtibat Şefi Ghassan Alian ise yaptığı açıklamada, “Hamas, Gazze Şeridi’nde cehennemin kapısını açtı” dedi. Alian açıklamasında, “Kararı, Hamas verdi ve sorumluluğu üstlenecek, bedelini ödeyecektir” ifadelerine de yer verdi.

EN AZ 50 İSRAİLLİ ÖLDÜ

İsrail Ulusal Acil Servisi (MDA), Hamas’ın İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonunda 150 İsraillinin öldüğünü duyurdu. İsrail Sağlık Bakanlığı ise 545 yaralının hastanelere nakledildiğini açıkladı.

İSRAİL OPERASYONUNDA 232 FİLİSTİNLİ ŞEHİT OLDU

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında 232 Filistinlinin şehit olduğunu açıklandı. Operasyonda binden fazla Filistinli de yaralanırken yetkililer bilançonun ağırlaşabileceğini her geçen saat artacağını belirtti.

NETANYAHU: SAVAŞTAYIZ VE KAZANACAĞIZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın abluka altındaki Gazze Şeridinden başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısıyla ilgili, "Bu bir operasyon veya karşılıklı saldırı değil, savaş" dedi.

İsrail vatandaşlarını uyaran Netanyahu, "İsrail vatandaşları savaştayız. Bu bir operasyon veya karşılıklı saldırı değil, savaş. Hamas sabah saatlerinden itibaren İsrail vatandaşlarına karşı kanlı bir sürpriz saldırı başlattı. Sabah saatlerinden itibaren bunun içindeyiz." ifadelerini kullandı.

Netanyahu, güvenlik birimleriyle yaptığı toplantının ardından abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde Filistinli silahlı grupların sızdığı İsrail yerleşim yerlerinin "temizlenmesi" talimatı verdiğini ve son saatlere kadar "operasyonun" sürdüğünü belirtti.

İsrail Başbakanı, geniş kapsamlı biçimde, yedek askerlerin göreve çağırılması ve "düşmana karşı eşi görülmemiş bir güçle savaşma" talimatı verdiğini kaydetti.

GAZZE ŞERİDİ'NDEKİ ÇATIŞMALARDA 4 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, onlarca savaş uçağının Gazze Şeridi'ndeki farklı Hamas hedeflerini vurmaya başladığı belirtildi.

Abluka altındaki Gazze Şeridi sınır bölgesinde, İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında çıkan çatışmalarda 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 5'inin yaralandığı bildirildi. Gazze-İsrail sınırındaki çatışmalarda ölen Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın cenazeleri, bölgeden uzaklaştırıldı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yedek askerleri göreve çağıran kararnameyi imzaladı.

HAMAS SINIR KAPISINI VE ASKERİ NOKTAYI ELE GEÇİRDİ

Hamas, Gazze Şeridi’nin güneydoğu sınırındaki İsrail’e ait Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nı ve çevresindeki askeri noktayı ele geçirdiğini iddia etti.

İSRAİL SINIR KAPILARINI BİR BİR KAPATIYOR

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'dan Ürdün'e açılan Kerame Sınır Kapısı'ndan geçişleri kapattığı bildirildi. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde, Filistin hükümetine bağlı Sınır ve Sınır Kapıları Heyeti Başkanı Nazmi Mihne'nin açıklamasına yer verdi. Mihne, İsrail'in Kerame Sınır Kapısı'ndan çift yönlü geçişleri bir sonraki duyuruya kadar kapattığını aktardı.

Haberde, İsrail güçlerinin Kudüs çevresindeki Kalandiya, Şufat Mülteci Kampı, Beyt Iksa, Ez-Zuayyam sınır noktalarını da kapattığı belirtildi.

CUMHURBAŞKANI HERZOG: İSRAİL ZOR BİR ZAMANDAN GEÇİYOR

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırıların ardından X sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

"İsrail zor bir zamandan geçiyor" ifadesini kullanan Herzog, İsraillilere ordu güçlerinin talimatlarını dinleme, karşılıklı güven ve sükunet gösterme çağrısında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı da X sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Hamas'ın sızma operasyonuyla bir saldırı altında oldukları ve kendilerini korumak için her şeyi yapacakları" ifade edildi.

İsrail Başbakanlığı da yerel saatle 13.00'te Tel Aviv'de güvenlik kabinesinin toplanacağını duyurdu.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: ''BU SAVAŞI KAZANACAĞIZ''

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Hamas, bu sabah büyük bir hata yaptı ve İsrail'e karşı savaş başlattı. İsrail Savunma Kuvvetleri, tüm sızma noktalarında düşmanla savaşıyor. İsrail, bu savaşı kazanacak" dedi.

İSRAİL TANKINI İMHA EDİP, ASKERLER ESİR ALINDI

İsrail ordusuna ait bir tankın, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayı tarafından imha edildiği ve tankın içindeki askerlerin esir alındığı ileri sürüldü.

Filistin'den sosyal medya hesaplarında, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına yakın bir bölgede vurulmuş bir tankın yandığı görüntüler paylaşıldı.

Görüntülerde konuşan Filistinli, tanktaki İsrail askerlerinin İzzeddin el-Kassam güçleri tarafından esir alındığını söyledi.

POLİS MERKEZİ ELE GEÇİRİLDİ

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberinde, Gazze'den İsrail bölgelerine sızan silahlı bir grubun, Sderot kentinde bir polis merkezini ele geçirdiği, İsrail ordusunun silahlı gruplarla çatışmaya girdiği ve yaralılar olduğu bildirildi.

İSRAİL ORDUSU 'SAVAŞ DURUMU ALARMI' İLAN ETTİ

İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurdu. Saldırılar sonrası İsrail ordusundan da açıklama geldi.Açıklamada "Hamas saldırıların sonucuna katlanacak" denildi.

'AKSA TUFANI' OPERASYONU

Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattıklarını duyururken abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e çok sayıda roket fırlatıldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gruplar, birçok noktadan İsrail'e doğru onlarca roket attı. Söz konusu roketlerden bazıları, İsrail ordusuna ait "Demir Kubbe" hava savunma sistemlerince imha edildi.

20 DAKİKADA 5 BİN ROKET ATEŞLENDİ

Saldırıları Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları üstlendi. Açıklamada İsrail'e karşı "Aksa tufanı" adlı bir operasyon başlatıldığı duyurulurken, Lübnan'daki silahlı güçlere "İsrail'e karşı savaşımıza katılın" çağrısı yapıldı.

Hamas'ın askeri kanadı, operasyonun ilk 20 dakikasında Gazze'den İsrail'e 5 bin roket ateşlendiklerini de belirtti.

TEL AVİV'DE SİRENLER ÇALIYOR!

İsrail ordusu, İsrail'in orta kesimleri ile Tel Aviv bölgesindeki siren sistemlerinin aktif hale getirildiğini duyurdu. Ordu, Gazze sınırı yakınlarındaki yerleşimcilerden güvenlik tehlikesi nedeniyle evlerinden çıkmamalarını istedi.

İsrail medyası da Tel Aviv'in de aralarında bulunduğu birçok bölgede siren seslerinin duyulduğunu aktardı. İsrail basınına göre atılan roketlerden bazıları Askalan (Aşkelon), Usdud (Aşdod) kentlerine isabet etti.

EĞİTİME ARA VERİLDİ

Gazze Şeridi'ndeki Filistin Eğitim ve Öğretim Bakanlığından yapılan açıklamada da Gazze Şeridi'ndeki tüm okullarda ikinci bir duyuruya kadar eğitime ara verildiği duyuruldu.

İSRAİL GAZZE ŞERİDİ'NİN ELEKTRİĞİNİ KESTİ

İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne sağladığı elektriğin kesilmesini öngören talimatı imzaladığını duyurdu.

Kaynak:Anadolu Ajansı