Öğrenciler Sömestr Tatilini Nasıl Değerlendirmeli?

Öğrenciler Sömestr Tatilini Nasıl Değerlendirmeli?
 Muhabir
Geçtiğimiz hafta başlayan sömestr tatilini verimli bir şekilde geçirmek isteyen öğrenciler tatilin nasıl değerlendirmesi gerektiği hakkındaki soruları hala devam ediyor. Sömestr tatilinde öğrenciler nasıl ders çalışmalı, verimli ders nasıl çalış...

Geçtiğimiz hafta başlayan sömestr tatilini verimli bir şekilde geçirmek isteyen öğrenciler tatilin nasıl değerlendirmesi gerektiği hakkındaki soruları hala devam ediyor. Sömestr tatilinde öğrenciler nasıl ders çalışmalı, verimli ders nasıl çalışılır? Konya Özel Konya Selçuklu Akademi Anadolu Lisesi rehber öğretmeni Simay Sude Ayvaz sizler için açıkladı.

Özel Konya Selçuklu Akademi Anadolu Lisesi rehber öğretmeni Simay Sude Ayvaz, “Pek çok öğrenci ders çalışmayı, masa başında oturup saatler harcamayı verimli ders çalışma olarak algılar. Bundan dolayı da bazı öğrenciler ‘yapıyorum ama olmuyor’ der. Olmamasının nedeni verimli ders çalışmamalarıdır. Öğrenciler verimli ders çalışabilmeleri için ilk öncelikle ‘neyi, ne için’ çalıştıklarını bilmeleri ve hedef koymaları gerekir. Derslerde başarısız olmalarının bir diğer nedeni de stres, kaygı, motivasyon düşüklüğü gibi olumsuz faktörlerin olmasıdır. Bunların giderebilmenin en temeli ise alternatif olumlu inançlar geliştirmektir. Ben yapabilecek yeterlilikteyim, doğru çalıştığım müddetçe yapabilirim gibi olumlu düşünmeyenleri gerekir” şeklinde konuştu.

SÖMESTR TATİLİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Sınav öğrencilerinin bu tatili rakiplerinin önüne geçmek için bir fırsat olduğunu belirten Ayvaz, “Özellikle LGS ve YKS öğrencileri bu tatil sürecini çok iyi değerlendirmeleri gerekir. İlk önce hangi konularda eksik olduklarını bulmaları gerek bunun içinde dönem boyunca yapmış oldukları denemelerin analizlerini çıkarmaları, bu konuların konu tekrarı ve video çözümlerini yapmaları gerekmekte daha sonrasında ise test çözmeleri ve bu testlerin doğru yanlışlarına göre tekrardan bir analiz yapmaları konu eksiklerini bulma konusunda yardımcı olur. Evde oldukları bu süreç içinde bol bol konu tekrarı yaparak eksiklerini kapatmaları onlar için bir fırsattır” dedi.

VERİMLİ DERS NASIL ÇALIŞILIR?

Uzun saatler ders çalışmak yerine verimli ders çalışılması gerektiğini ifade eden Simay Sude Ayvaz, “Özellikle sınav öğrencileri olmak üzere tüm öğrenciler öncelikle bir amaç belirlenmeli, özellikle sınav döneminde olan öğrencilerin istedikleri lise ya da üniversiteyi belirlemeleri gerekir. Planlı ders çalışılmalı, haftalık bir program yapmaları gerekir. Motivasyon kaybetmemek için program kendileri içinde vakit ayıracak bir zaman dilimi yazmaları gerekir. Zamanı etkin kullanmaları gerekiyor. Aslında öğrenciler gün içerisinde yapacaklarını planlayarak yapsalar kendilerine de zaman kalır. Verimi engelleyen faktörleri ortadan kaldırmalı yani telefon, bilgisayar, tablet gibi dikkat dağıtıcı etkenler en önemlisi uyku düzenini bozacak olan faktörler ders çalışılan ortamda bulunmaması gerekir. Uygun ders çalışma ortamı hazırlanmalı. Ders çalışırken sadece ders çalışılmalı, müzik dinlenmemeli, televizyon izlenmemeli. Not tutmak en önemli noktalardan birisi. Ağızdan çıkan her kelimeyi ya da kitaptakilerin aynılarını yazmaktan daha ziyade anlaşılanların yazılması gerekir. Bol bol konu tekrarı yapılmalı, Tekrar yaparken unutmamak için 3 altın kurala dikkat edilmesi gerekir. Bunlar; Çalışma süresi 30-40 dakikadır bu süre zarfından çalışıp en sonunda bildiklerimizi sınamamız gerekir. 30-40 dakika çalışmayı 10 dakikalık tekrar ve 10 dakikalık dinlenme izlemelidir. Dinlenme esnasında kendilerine ödül vermeleri gerekir. Asla unutulmamalı her öğrencinin ders çalışma metodu farklıdır. Her öğrenci kendi başarısını kendisi var eder” ifadelerini kullandı.

EBEVEYNLER ÇOCUKLARILA İLETİŞİM HALİNDE OLMALI

Aile içerisindeki iletişimin öğrencinin durumuna yansıdığını söyleyen Ayvaz, “Ebeveynlerin hepsi çocuklarının en iyi yerlerde olmasını ister ve bu konuda da fazlaca ısrarcı davranırlar. Bu süreç içinde ebeveynler çocuklarının isteklerini göz ardı etmemeleri aynı zamanda da sınırlarını belirleyerek kontrollü bir şekilde ilerlemeleri gerekir. Öğrencilerle iletişim halinde olmak onlarla doğru bir iletişim şekli kurmak hem kendilerine karşı olan güvenlerini yerine getirir hem de öğrenciler seçim yapma konusunda daha başarılı olurlar. İletişim kopukluğu olan bir ailede öğrencisinden başarı beklemek biraz zordur” diye açıkladı. -Buse Aşcı