Son şansını kaçırma: Tapu sahibi olmak isteyenlere yeni kazandıran tüyo

Son şansını kaçırma: Tapu sahibi olmak isteyenlere yeni kazandıran tüyo
 İnternet Editörü
Emlak piyasasında durgunluk artarak devam ediyor. Tapu sahibi olmak isteyenlerin yeni gözdesi arsalar oldu. Konut alamayan ve bir ölçüde birikimi olanlar, arsaya hücum etmeye başladı

Gazete Duvar'dan Süleyman Karan'ın haberine göre; Son dönemde tapu sahibi olmak isteyen çok sayıda yatırımcı arsaya yönelmiş durumda.

Türkiye, Kasım 2021'den bu yana ilk kez pozitif reel faiz bölgesine geçti. Tabii bunu TÜİK verilerindeki enflasyon oranlarına göre söyleyebiliyoruz. Gerçek enflasyon oranlarıyla henüz böyle bir durumdan söz etmek pek mümkün değil. Yine de artık gerek iç gerekse dış piyasalar açısından TCMB’nin 500 baz puanlık artırımı, sıkılaştırma politikalarının teyidi açısından önemli. Üstelik piyasa beklentisi 250 baz puan artırımken, 500 baz puanlık artırım TCMB’nin kararlılığını vurgulamış oldu. Seçim sürecinde TCMB’nin benzer bir kararlılığı sürdürüp sürdüremeyeceği ise ciddi bir tartışma konusu.

EV ALAMIYORSAN ARSA AL...

Emlak piyasasında durgunluk artarak sürüyor. Konut kredisi faizlerinin oranı, konut fiyatlarındaki köpük, bölgesel yapı stokundaki eşitsizlikler, depreme dayanıklı bina arayışı ve en önemlisi orta ve dar gelirlinin artık ev sahibi olma hayalinin tükenmesi, bu gelişmedeki en temel unsurlar... Ocak-ekim döneminde 2 milyon 419 bin 981 gayrimenkul el değiştirdi. Bu satışların 993 bin 835’ini konutlar oluşturdu. Konut satışları 10 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.3 azalış gösterdi. Konut alamayan ve bir ölçüde birikimi olanlar, arsaya hücum ediyor şimdilerde. Arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satışları son on ayda 1 milyon 426 bin 146 adetle tüm zamanların en yüksek ocak-ekim dönemi rakamına erişti. Artış oranı yüzde 2.5 oldu. Toplam satışlar içerisinde konut dışı gayrimenkullerin payı ilk kez yüzde 58.9'a ulaşırken, ekimde bu oran yüzde 62.2 oldu. Ocak-ekim dönemi konut dışı satışların payı önceki beş yılda yüzde 44.3 ile yüzde 54.5 arasındaydı.