Navtex nedir, ne demek? Navtex ilan etmek ne anlama gelir?

Navtex nedir, ne demek? Navtex ilan etmek ne anlama gelir?
Navtex, temelde uluslararası haberleşme sistemidir. Türkiye de zaman zaman çeşitli nedenlerle navtex ilan ediyor. Bunun üzerine ''Navtex ne demek, navtex ilan etmek ne anlama gelir?'' soruları yöneltiliyor.

Türkiye'de navtex mesajı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından ilan ediliyor. Uluslararası mesajları Antalya, Samsun, İstanbul ve İzmir istasayonlarından yapılıyor. İşte, navtex ilanı ayrıntıları...

NAVTEX NEDİR, NE DEMEK?

Navigational Telex açılımına sahip olan navtex, uluslararası orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet ve hava raporları, haberleşme sistemi anlamındadır.

Cihaz, kıyıdan 740 km uzaklıkta tek yönlü yayın yapan kıyı istasyonundan otomatik olarak veri alır. Navtex yayınları 4 saatte bir ücretsiz olarak gerçekleşir. Hava raporu yayınları kısa formatta yayınlanır.

Navtex, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi'nin (GMDSS) bir parçası. İlanlar, Navtex cihazı üzerinden yapılan bildirimleri ifade ediyor.