- Haberler
- Konya Haber
- Konya'dan dünyaya uzanan görev! Peki UCLG tam olarak ne yapıyor? İşte Başkan Altay'ın sorumlulukları
Konya'dan dünyaya uzanan görev! Peki UCLG tam olarak ne yapıyor? İşte Başkan Altay'ın sorumlulukları
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Başkanlığına seçilmesi, yalnızca Konya için değil, Türkiye'deki yerel yönetimler açısından da uluslararası düzeyde önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Peki UCLG nedir, ne iş yapar ve Başkan Altay'ın üstlendiği bu görev hangi sorumlulukları kapsıyor?
UCLG ne iş yapıyor?
UCLG'nin temel amacı, yerel yönetimlerin küresel ölçekte ortak sesi olmak ve belediyelerin uluslararası platformlarda daha güçlü temsil edilmesini sağlamaktır. Bu kapsamda yerel yönetimlerin haklarını ve çıkarlarını savunuyor, şehirler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını artırıyor, iklim değişikliği, sürdürülebilir kalkınma, göç, afet yönetimi, dijitalleşme ve yerel demokrasi gibi konularda ortak politikalar geliştiriyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar nezdinde belediyelerin resmi temsilciliğini yürütüyor ve yerel yönetimlerin küresel karar alma süreçlerine doğrudan katkı sunmasını sağlıyor.
Bu yönüyle UCLG, belediyelerin yalnızca kendi şehirlerinde değil, dünya genelindeki yerel yönetim politikalarının şekillenmesinde de söz sahibi olmasına katkı sağlıyor.
Bakmadan Geçme