- Haberler
- Konya Haber
- Konya Esnafı Gözünü Gökyüzüne Dikti! 'Bot Almak Artık İhtiyaç Değil, 'Tarz' Oldu!'
Konya Esnafı Gözünü Gökyüzüne Dikti! 'Bot Almak Artık İhtiyaç Değil, 'Tarz' Oldu!'
Konyalı esnaf, yağışsız geçen mevsimin ayakkabı satışlarını vurduğunu açıkladı. Eskiden kış hazırlığı için yapılan alışverişlerin yerini ertelemeye bıraktığını söyleyen esnaf Abdullah Tekin, ekonomik dengesizliğin ve hava şartlarının sektörü olumsuz etkilediğini belirtti.
Konya’da uzun yıllardır ayakkabıcılık yapan esnaf Abdullah Tekin, artan maliyetler, yüksek fiyat ve ekonomik koşullar nedeniyle satışların ciddi oranda düştüğünü söyledi.
1992 yılından bu yana ayakkabı sektöründe esnaflık yapan Tekin, sektörün içinde bulunduğu durumu ve vatandaşların çektiği geçim sıkıntısını gözler önüne serdi.
“Artık ‘Tarz Olsun’ Diye Alıyorlar”
Satışları etkileyen en önemli faktörün mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları olduğunu belirten Tekin, “Havalar yağdığı zaman ıslanan ayak bot almaya zorlar, bu nedenle tabi ki de satışlarımızda artma oluyor. Ancak şuan havaların yağmaması büyük bir etken. Müşteri artık ‘tarz olsun’ diye sadece bir tane bot alıyor” diye konuştu.
“Fiyatlar Geçmişe Göre Çok Arttı”
Ayakkabı fiyatlarının geldiği noktaya dikkat çeken Tekin, geçmişle bugünü kıyasladı. Tekin, “Bugün pahalı dediğimiz modeller 400-500 lira olması gerekirken, şuan bu rakamlar 2 bin-2 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Emekli maaşıyla ya da asgari ücretle kıyaslandığımızda arada ciddi bir dengesizlik var” ifadelerini kullandı.
“Satışlar Mevsime Göre Değişiyor”
Tekin, normal şartlarda yazlık satışların Mayıs’tan Ağustos sonuna, kışlık satışların ise Ağustos sonundan Mart’a kadar sürdüğünü ancak mevcut ekonomik şartların bu döngüyü de olumsuz etkilediğini de dile getirdi. Hava koşullarının satışları etkilediğinin altını çizen Tekin, “Kış geldiğinde insanlar bot almak istiyor ama genelde bir tane alıyor. Yağmur ve kar olmadığı zaman ihtiyaç da erteleniyor. Havalar yağışlı olsaydı satışlar daha fazla olurdu” dedi.
Bakmadan Geçme

