Konya Ayakkabı Fuarı'na Görkemli Açılış!

Konya Ayakkabı Fuarı'na Görkemli Açılış!
 Muhabir
Nobel Expo Fuarcılık AŞ tarafından Konya Ayakkabıcılar Odası ve Konya Ayakkabı Sanayicileri Derneği (KASD) işbirliğiyle Konya TÜYAP Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuar, 52 ülkenin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Konya'da "Nobel MASTER SHOES Ayakkabı ve Çanta Moda Fuarı" kapılarını açtı. Konya TÜYAP Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuar, yaklaşık 120 firma ile 200'ün üzerinde markaya ev sahipliği yapıyor. Programa, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti ve MHP Konya il başkanları, Konya Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özarpa, Konya Ayakkabıcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Acar, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş ve çok sayıda davetli katıldı.

Nobel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Çelik, 6 ülkede 8 şirketle yurt dışında fuar alanı işlettiklerini söyleyerek, " Sayın Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar Bakanım üç yıl önce ilk fuarı yaparken oradaydınız açılışını yapmıştınız. Ayağınız çok uğurlu Sayın Bakanım. Şu an 6 ülkede 8 grup şirketiyle Türkiye'nin yurt dışında fuar alanı işletmesi olan tek şirket konumundayız. Ve bu konuda uğrunuza da inanıyoruz, çok teşekkürler. Ziyaretçi sorunu yaşayabileceğimiz bir dönemdeyiz ama yaşatmayacağız. Dünyanın 52 ülkesinden katılımcıyı Konya'ya taşıyarak ticaret garantili bir fuar organize ettik. Katılımcıları bulundukları ülkeden uçaklarını vererek İstanbul'a getirerek, İstanbul'dan aktarmayla, Konya’ya taşıyarak, Konya'dan otellerine sokarak, otelden buraya Konyalı katılımcılar için getirdik. Neden? Konya ayakkabı üretimiyle dünyada yıldızlaşan bir marka ve fuarlarla, pazarlamayla ve tanıtımla Konya'daki ayakkabı üretimini, Türkiye'nin gerçek anlamda merkezi yapmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız" dedi.

KONYA AYAKKABI SEKTÖRÜNDE İLKLERE İMZA ATIYOR

Konya’nın ayakkabıcılık sektöründe ilklere imza attığının altını çizen Konya Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özarpa, “Konya ayakkabı sektörü aslında pek çok açıdan bir ilki gerçekleştirmiş bir sektördür. Örneğin Konyalı ayakkabıcılarımız bundan elli yıl önce 1973 yılında Türkiye'de ilk ve tek olan ayakkabı imalatçılarının bir arada faaliyet gösterdiği ilk ve tek sanayi sitesini kurmuştur. Kunduracılar Sanayi Sitesi'ni 1973 yılında kurmuştur. Bugün 600 civarında üretici firmamızın olduğu yan sanayisiyle beraber bin 300’den fazla işletmesiyle yıllık 80 milyon çift üretim kapasitesine sahip 15 bin kişiden fazla istihdam sağlayan Aykent Sanayi Sitesini kurarak şehrimizin sektördeki rüştünü ispat etmiştir. Konya ayakkabı sektörümüz, son teknoloji üretim araçları ile donatılan tesisleri ile köklü esnaf geleneğiyle birleştirdiği üretim gücüyle Türkiye’nin önemli ayakkabı üretim merkezlerinden biri haline gelmiştir. Konya Ayakkabı Sanayicileri Derneği olarak sadece kendi üyelerini değil tüm sektörümüzü kucaklamayı, odağına alarak Konya'yı ayakkabı üretimi ve tasarımı konusunda uluslararası düzeyde rekabet edebilecek bir üs haline getirmek ve sektörümüzün vizyonu ve misyonu doğrultusunda tüm sektör mensuplarımıza daha iyi hizmet edebilmek için elimizden gelenin en iyisini yapma gayreti içinde olacağız. Konya'mız şu anda ayakkabı üretim kapasitesi açısından Türkiye'nin ilk üç şehri arasında yer almaktadır. Ve Konya'nın ayakkabıları iç piyasada talep gördüğü gibi Avrupa ülkelerinden Ortadoğu'ya, Rusya'dan Afrika'ya, Amerika'dan Avustralya'ya kadar dünyanın pek çok ülkesine ihraç ediliyor. Zira Konya’mız son beş yılda ihracatını yüzde elliye yakın artırarak 31 milyon dolar seviyelerine çıkarmıştır. Bu yılın ilk sekiz ayında ise geçen yılın rakamını çoktan geçti bile. Yani inşallah bu yıl yeni bir ihracat rekoru daha kıracağız. İnşallah bu fuar Konyalı ayakkabıcılarımızı elliden fazla ülkeden gelen yabancı alıcılar ile doğrudan buluşturarak iş birliği imkânları sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

‘HEDEFİMİZ DÜNYA MARKALARIYLA ANILMAK’

Fuar için üstün çaba harcadıklarını söyleyen Ayakkabıcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Acar, “Yaklaşık iki yıldır Ayakkabıcılar Odası Yönetim Kurulu olarak çok kıymetli esnaf ve sanatkârlarımıza ve ayakkabı sektörüne faydalı olabilmek için var gücümüzle olağanüstü gayretle çalışarak bugünlere geldik. Burada uzun anlatmak yerine ana başlıklarla yapılan çalışmaları özetlemek istiyorum. Yurt içi fuarlarına katılan firma temsilcileri ve ziyaretçileri için indirim anlaşmalarını oda olarak yaptık. Özel hastanelerle indirim anlaşmaları yaptık. Perakende mağazaların indirim günleri ve tanıtım günleri düzenledik. Kurumsal medya sayfa çalışmaları yaptık ve devam ediyor. Esnafımız adına geri dönüşüm ve sosyal faaliyetleri yaptık. Konya Ayakkabı Sektörü, Türkiye'de metropol şehir İstanbul'dan sonra özellikle tamamen deriden mamul erkek ayakkabıda ilk sırada yer almaktadır. Bayan ayakkabısında da ikinci sırada yer almaktadır. Kısaca ayakkabı sektöründe Türkiye ihracatının yüzde kırkı Konya'da üretilmektedir. Kaliteli üretimin ana sebeplerinden biri de tasarımın tamamen Konya'da yapılması ve sektörümüzün eğitimle entegre hale getirilmesidir. Aykent Ayakkabıcılık Meslek Lisemizle, meslek yüksekokulumuzla ve üniversitemizle geleceğin mühendislerini ve öğretmenlerini yetiştiriyoruz. Bu Konya'mız adına gurur verici. Dört yıllık fakültemizde artık ayakkabının öğretmenleri hem alaylı hem de mektepli olarak yetişiyor. Hedefimiz Konya Ayakkabı Sektörü olarak istihdamı arttırmak, üretimi artırmak, ihracatı artırmak, markalaşarak, dünya markaları arasında yer almaktır. Fuarımız yaklaşık 120 firma, 200’ün üzerinde marka ile temsil edilmektedir” diye konuştu.

‘TÜRK AYAKKABI SEKTÖRÜ ULUSLARASI PAZARDA TANITILIYOR’

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berke İçten ise “Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği olarak, Türk Ayakkabı Sektörünün tanıtılması, uluslararası pazarlarda daha etkin bir şekilde yer alması noktasında da önemli bir projeye imza atmak üzereyiz. Hepinizin bildiği üzere ve takip ettiği üzere 7-9 Kasım tarihleri arasına yani bunlar yaklaşık on, on beş gün içerisinde önemli bir uluslararası etkinliğe, Dünya Ayakkabı Kongresi'ne İstanbul'da derneğimiz ev sahipliğinde hazırlık yapmaktayız. Dolayısıyla böylesine önemli bir ve dört yılda bir gerçekleştirilen etkinliğe burada sizlerin huzuruna tüm sektör temsilcilerimize, sektör başkanlarımıza katılım sağlama ve kayıt yapmaları konusunda bir kez daha hatırlatma yapmakta fayda görüyorum” dedi.

‘AYAKKABI SEKTÖRÜNÜN İHRACATI HER GEÇEN YIL ARTIYOR’

Konya’nın sektördeki ihracatı son 10 yılda 10 kat arttırdığını belirten Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyükeğen, “Konya’mız bugün Türkiye’de, Marmara Havzası’na alternatif güçlü bir endüstri şehri haline geldi. Makine sanayinde, otomotivde, savunma ve havacılık sanayinde, gıdada, metal işleme sektöründe ve daha pek çok sektörde öncü şehirler arasındayız. Ayakkabı sektöründe de; hamdolsun ülkemizin lider şehirlerinden birisiyiz. Yıllık 80 milyon çift kapasite ile İstanbul ve İzmir’in ardından Türkiye’nin 3. büyük iliyiz. Konya’mız sektörde 600 üzerinde firma ile yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlıyor. İhracat tarafına baktığımızda da; ayakkabı sektörümüzün ihracatı her geçen yıl artıyor. 10 yıl önce, yani 2013 yılında sadece 3 milyon dolar ihracat yapan ayakkabı sektörümüz, geçtiğimiz yıl 31 milyon 208 bin dolar ihracat yaptı. Yani Konya’nın sektördeki ihracatı son 10 yılda 10 katın üzerinde arttı. Ben tekrar hepinizi tebrik ediyor, sektördeki ihracat rakamlarımızın çok daha yukarılara taşınmasını diliyorum” diye konuştu.

‘ÜLKE EKONOMİSİNE KATKILARI BÜYÜK’

Konya’nın Türkiye’de ayakkabı üretiminin ve ihracatının artmasına çok büyük katkı verdiğini açıklayan Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, “Fuar merkezimizde, Ekim ayının bereketini yaşıyoruz. Bu ay içerisinde düzenlediğimiz makine sektörünün Anadolu’daki en büyük buluşması olan MAKTEK Konya Fuarı’nın ardından, şehrimizin bir başka önemli üretim gücü olan ayakkabı sektörünün fuarının gerçekleştiriliyor olması ayrı bir mutluk vesilesidir. Yıllık 550 milyon çift üretim kapasitesiyle dünyanın altıncı büyük üreticisi olan Türkiye ayakkabı sanayisi, 2022 yılında yüzde 20’den fazla artışla 1.2 milyar dolar ihracat yapmıştır. 2023 yılında ihracatta 1,5 milyar doların üzerinde rakama ulaşılması beklenmektedir. Konya’da ayakkabı sektörümüzün tartışmasız bir başarısı bulunmaktadır. Türkiye’nin ayakkabı üretiminde ilk üç ili arasında yer alan Konya, ülkemiz ayakkabı üretiminin ve ihracatının artmasına çok büyük katkı vermektedir. Şehrimiz ayakkabı sektöründe, Uzak Doğu ve Avrupa’nın üretim merkezlerine rakip olabilecek kapasiteye sahiptir. Ayrıca sektörümüzün dünya çapında daha fazla tanınır hale gelmesi için “8 Dilde Konya Ayakkabı Sektörü Tanıtım Raporu” hazırlayıp yurt içi ve yurt dışında muhataplarımıza gönderdik. Konya Ticaret Odası olarak, sektörü temsil eden kurumlarımızla birlikte Konya ayakkabıcılık sektörünün şehrimiz ve ülkemiz ekonomisi için katma değeri artan bir sektör olması için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘KONYA ÖNEMLİ BİR FUARA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR’

Konya’nın çok önemli bir fuara ev sahipliği yaptığını söyleyen Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, “Sektörün yarınlarına ışık tutacak bu fuarın hem iş insanlarına hem de ekonomimize hayırlar getirmesini diliyorum. Konya’mız kadim tarihin her safhasında ticaret ve ekonomiyle yükselen bir şehir olmuştur. Günümüze de sanayi alt yapısıyla geniş ihracat ağıyla Konya üretimde bölgenin parlayan yıldızıdır. Özellikle son dönemlerde deri ve ayakkabı sektöründe yükselişte. Konya’mız bugünde çok önemli bir fuara ev sahipliği yapıyor. Bugünkü fuar dünyanın farklı bölgelerinden şehrimize gelen misafirlerimizin 40’ı aşkın ülkede faaliyet gösteren alıcılarla bir araya getirecek” dedi.

‘İHRACATA DESTEKLERİMİZ SÜRÜYOR’

Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, fuarın açılışında, küresel ekonomide devam eden olumsuz hava ve asrın felaketi deprem afetine rağmen Türkiye ekonomisinin direncini ve güçlü altyapısını kanıtladığını söyledi. Türkiye'nin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyümeyi başardığına işaret eden Ağar, "12 çeyrektir büyüme trendini devam ettirmiştir. Hamdolsun ihracat tarafında da benzer bir tabloyu görmekteyiz. Özellikle Avrupa pazarında yaşanan daralmaya rağmen ihracatımız artış trendini sürdürmeye devam etmektedir. İhracatımız eylül ayında 22,7 milyar dolara ulaşırken, 2023 yılı ocak-eylül dönemi toplam ihracat rakamı ise 187,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. İnşallah yılsonunda da Orta Vadeli Program hedefimiz olan 255 milyar dolar ihracata ulaşmayı hep beraber başaracağız. 2023'te mal ihracatı kapsamında yaklaşık 17 bin firmamıza 6 milyar lira tutarında destek sağlamayı başardık" diye konuştu.

‘DAYANIŞMA İÇERİSİNDE BİR FUAR OLUYOR’

Fuarın açılışında konuşan Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Fuarın hayra ve berekete vesile olmasını diliyorum. Konya denilince şehir olarak ilmin marifetin çok olduğu bir şehir. Özellikle ahilik kültürüyle sektörün bütün paydaşlarının kendi aralarındaki dayanışması iyi iş bölümü ve yönetilir bir sistemin kurulması hem rekabet gücümüzü hem bireysel fayda hem de toplumsal kalkınmamızın en önemli girdilerinden birisi olduğunu düşünüyorum. Dayanışma halinde bu işe odaklanıldı. İnşallah bunun sonuçlarını da göreceğiz.” şeklinde konuştu. Daha sonra protokol üyeleriyle birlikte fuarın açılışı gerçekleştirildi. •Büşra Gültaş

Kaynak:Konya'nın Sesi