- Haberler
- Konya Haber
- Konya'nın yeni kaynak kapısı güneş olacak! Saraçoğlu GES başladı!
Konya'nın yeni kaynak kapısı güneş olacak! Saraçoğlu GES başladı!
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Saraçoğlu Mahallesi'nde hayata geçirilen 70 megavatlık dev GES projesinde panel kurulumuna geçildi.
Konya, yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Saraçoğlu Mahallesi’nde kurulacak 70 megavatlık Güneş Enerji Santrali (GES) için iş başlangıcı gerçekleştirilirken, proje kapsamında panel yerleştirme çalışmalarına resmen geçildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İLBANK koordinasyonunda yürütülen proje, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçiriliyor. Tamamlandığında hem çevreye duyarlı enerji üretimine katkı sağlayacak hem de belediyeye ekonomik anlamda önemli bir kaynak oluşturacak.
Enerjide Büyük Atılım
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yaptığı açıklamada iklim değişikliğinin artık tüm dünyada en önemli gündem maddelerinden biri haline geldiğini belirterek, şehirlerin bu sürece uyum sağlamasının zorunlu olduğunu ifade etti. Bu kapsamda Konya’nın uzun süredir yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlar gerçekleştirdiğini vurgulayan Altay, “Hem ekonomik hem de çevreye duyarlı yatırımlar yapmaya özen gösteriyoruz. Şu anda 35 megavatlık mevcut kurulu gücümüz var. Saraçoğlu Mahallesi’ndeki projemizde altyapı çalışmalarını tamamladık ve artık panelleri yerleştirmeye başlıyoruz. İnşallah eylül ayı gibi projemizi tamamlamış olacağız” dedi.
Yaklaşık 60 milyon dolar, yani 2,5 milyar lira değerindeki yatırımın kısa sürede geri dönüş sağlayacağını ifade eden Altay, bu tür projelerin belediyeye uzun vadeli finansman desteği sunduğunu belirtti. Dünya Bankası ve İLBANK’ın desteğiyle hayata geçirilen projenin, Konya’nın enerji üretiminde dışa bağımlılığını azaltacak önemli adımlardan biri olduğu da vurgulandı.
Hedef 150 Megavatlık Güç
Konya’nın yalnızca tek bir projeyle sınırlı kalmadığını belirten Altay, yenilenebilir enerji yatırımlarının artarak devam edeceğini söyledi. 70 megavatlık yeni GES ile birlikte toplamda 130 megavatlık yatırım sürecinin tamamlandığını ifade eden Altay, Mavi Tünel HES kapsamında mevcut 25 megavatlık üretime ek olarak 20 megavatlık hibrit kapasite artışı için de çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Bu yatırımların tamamlanmasıyla birlikte Konya’nın toplam yenilenebilir enerji kapasitesinin 150 megavata ulaşması hedefleniyor.
Altay, “Konya modeli belediyecilik anlayışıyla sadece tek bir alanda değil, akıllı şehircilikten ulaşıma, çevre projelerinden iklim değişikliğiyle mücadeleye kadar her alanda öncü olmaya gayret ediyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarımızla Konya’yı Türkiye’de açık ara öne çıkaran bir noktaya taşıdık” ifadelerini kullandı.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin çevre odaklı yatırımlara önümüzdeki süreçte de devam edeceği belirtilirken, gerçekleştirilen projelerin hem bugünün ihtiyaçlarına cevap verdiği hem de gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir şehir bırakma hedefi taşıdığı ifade edildi.
Bakmadan Geçme

