- Haberler
- Konya Haber
- Konya Şeker'in ürün işleme kapasitesi açıklandı! Yerli üretim dünya pazarında!
Konya Şeker'in ürün işleme kapasitesi açıklandı! Yerli üretim dünya pazarında!
Konya Şeker bünyesinde faaliyet gösteren Panagro Et ve Süt Entegre Tesisi, modern altyapısı, yüksek üretim kapasitesi ve sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarıyla Türkiye'nin gıda sanayisine yön veriyor.Panagro Et ve Süt Entegre Tesis Genel Müdürü Zeynep Ku
Konya Şeker bünyesinde faaliyet gösteren Panagro Et ve Süt Entegre Tesisi, modern altyapısı, yüksek üretim kapasitesi ve sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarıyla Türkiye’nin gıda sanayisine yön veriyor. Panagro Et ve Süt Entegre Tesis Genel Müdürü Zeynep Kurtkaya, tesisin dünya ölçeğinde sayılı entegre üretim komplekslerinden biri olduğunu belirterek, “Tarladan sofraya gıda güvenliği zincirini eksiksiz bir şekilde kontrol eden tesisimiz, sürdürülebilir üretimin öncüsü konumundadır” dedi.
343 bin metrekare açık ve 86 bin metrekare kapalı alanda kurulu olan Panagro, “Sürdürülebilir Güvenli Üretim Belgesi” alan Türkiye’nin ilk tesisi olma özelliğini taşıyor. Hijyenik, doğal ve sağlıklı üretim yapısı ile dikkat çeken tesiste, et ve süt ürünleri geniş bir yelpazede üretiliyor.
Et ve Süt Üretiminde Artan Kapasite
Panagro’da et ürünleri bölümünde; Torku sucuk, salam, sosis, pastırma, kavurma, taze et, köfte çeşitleri ve işkembe ürünleri; süt ürünleri bölümünde ise Torku süt, yoğurt, peynir, tereyağı, sadeyağ, krema, süt tozu, ayran, meyveli sütler ve kahveli sütlü içecekler üretiliyor.
Yeni yatırımlarla birlikte tesisin üretim kapasitesi hızla artırıldı.
Süzme yoğurt ve taze peynir üretimi aylık 200 tondan 1200 tona çıkarıldı.
Ayran üretim kapasitesi 2000 tondan 3000 tona yükseltildi.
Kefir üretimi için gerekli hat revizyonları tamamlanarak aylık 400 ton kapasiteyle üretime başlandı.
Panagro, 2023 yılında ilk kez kârlılığa geçerken, 2024–2025 döneminde de büyümesini sürdürerek üretim ve kârlılığını artırdı.
Güneş Enerjisiyle Üretimde Yeşil Dönem
Enerji verimliliği ve çevre dostu üretim hedefleri doğrultusunda tesisin çatılarına Güneş Enerjisi Santrali (GES) kuruldu. Bu yatırımla birlikte Panagro, elektrik ihtiyacının yaklaşık %35’ini güneş enerjisinden karşılamaya başladı.
Genel Müdür Kurtkaya, Panagro’nun sadece bir üretim tesisi değil, aynı zamanda “Türkiye’nin tarımına, hayvancılığına ve sağlıklı nesillerin geleceğine yapılan stratejik bir yatırımın simgesi” olduğunu vurguladı.
Tesis bünyesinde 1.300 kişi istihdam ediliyor.
Konya Şeker, sürdürülebilir tarım anlayışını “ultra modern klimalı seralar” projesiyle bir üst seviyeye taşıdı. Atık sıcak suyun yeniden kullanıldığı bu sistemde seraların ısıtma ihtiyacı karşılanarak sıfır enerji maliyetiyle topraksız tarım yapılıyor. Bu çevreci modelde yetiştirilen yüksek kaliteli domatesler, “Çatalhöyük” markasıyla zincir marketlerde tüketiciyle buluşuyor.
Çumra Şeker Fabrikası Üretim Gücünü Artırdı
2003 yılında temeli atılan Çumra Şeker Fabrikası'nın ise, tarımsal sanayide Türkiye’ye örnek olacak vizyonuyla faaliyet gösterdiğini söyleyen Kurtkaya, "2004’te tamamen öz kaynaklarla tamamlanarak üretime geçen tesis, pancar şekeri üretiminde dünyanın en modern sistemlerinden biri olarak gösteriliyor.
Günlük 3 bin ton üretim kapasitesine sahip fabrika, modern arıtma sistemleri, enerji verimliliği ve çevreci teknolojileriyle öne çıkıyor. Ayrıca Türkiye’de şeker pancarından sıvı şeker ve ilaç şekeri üreten ilk tesis olma özelliğini taşıyor" dedi.
Çumra kampüsünde yer alan diğer tesisler arasında Atıştırmalık Ürünler Fabrikası, Bioetanol Tesisi, Sıvı Şeker Tesisi, Yem Fabrikası, Un Fabrikası, Domates Serası ve Doku Kültürü Serası bulunuyor. Toplamda 2.770 kişi istihdam ediliyor (2.167 erkek, 603 kadın).
Yeni yatırımlarla birlikte:
Çumra Şeker’in günlük pancar işleme kapasitesi 20 bin tona,
Konya Şeker’in kapasitesi 12 bin tona çıkarıldı.
Yaklaşık 22 milyon Euro tutarındaki bu yatırımlar sayesinde iki fabrikanın toplam işleme kapasitesi yüzde 20 oranında artırıldı. Çumra Şeker Entegre Tesisleri içinde yer alan Atıştırmalık Ürünler Fabrikası, son teknoloji üretim hatlarıyla dünyanın en modern tesisleri arasında gösteriliyor. Torku markası altında; bisküvi, kek, gofret, kraker, çikolata, şekerleme ve helva çeşitleri üretiliyor.
Yeni üretim hatları ve kapasite artışlarıyla hem iç pazarda hem de ihracatta büyümesini sürdüren fabrika, yerli üretimin gücünü dünya pazarına taşıyor.
Bakmadan Geçme


