- Haberler
- Konya Haber
- Konya'da Kış Sofralarının Tacı! Tepsideki Lezzet Damak Çatlatıyor!
Konya'da Kış Sofralarının Tacı! Tepsideki Lezzet Damak Çatlatıyor!
İç Anadolu mutfağının kış aylarının vazgeçilmezi, tarihi lezzeti Arabaşı Çorbası soğuklar kapıdayken bir kez daha gündemdeki yerini alıyor.Selçuklu'ya dayanan köklü geçmişi ve özellikle Karaman Beyliği'nde tören yemeği olarak ortaya çıkışıyla bilinen bu g
İç Anadolu mutfağının kış aylarının vazgeçilmezi, tarihi lezzeti Arabaşı Çorbası soğuklar kapıdayken bir kez daha gündemdeki yerini alıyor.
Selçuklu'ya dayanan köklü geçmişi ve özellikle Karaman Beyliği'nde tören yemeği olarak ortaya çıkışıyla bilinen bu geleneksel lezzet, Konya ve Yozgat illeri arasında yıllardır süregelen "Arabaşı çorbası hangi ile ait?" tartışmasını da beraberinde getiriyor.
Her iki şehrin de kış sofralarının tacı olan arabaşının coğrafi yayılımı onu Konya, Yozgat, Kayseri, Nevşehir, Sivas ve Afyonkarahisar'ın da kış şöleni haline getiriyor. Ancak en hararetli sahiplenme yarışı hamurunun ve çorbasının incelikleriyle övünen Konya ve Yozgat arasında yaşanıyor.
HAMURU YUTULUR MU, ÇİĞNENİR Mİ?
Arabaşı yemeğinin asıl adı olan "Ara Aşı", sadece bir çorba değil, sıvı hamurun dondurulup baklava dilimi şeklinde kesilmesiyle hazırlanan hamur ile birlikte tüketilen bir lezzet şöleni olarak öne çıkıyor.
İşin sırrı bu hamurun tüketim şeklinde yatıyor. Arabaşının asıl tadı kaynar çorba eşliğinde çiğnenmeden yutularak çıkıyor.
Kimi bölgeler bu kurala harfiyen uyarak yemeğin yöresel ruhunu korurken, kimi yörelerde ise çorba hamuru olmadan tüketiliyor. Kış aylarının yaklaştığı son günlerde ev davetlerinde konuklara verilen önemin bir göstergesi sayılan yemeğin, tavuk veya av eti ile yapılan çorbası, sofradaki yeriyle soğuk havayı ısıtmaya yetiyor.
Kültürel miras olan bu lezzetli kavganın sonunda kazanan her zaman mideler oluyor.
İşte o meşhur Arabaşı Çorbası'nın kalabalık aileler için tarifi...
ÇORBANIN PÜF NOKTASI
Arabaşı çorbasını istediğiniz kıvamda yapabilirsiniz ancak çorbanın püf noktalarından birisi kesinlikle tereyağı kullanılması ve unun iyi kavrularak yapılmasıdır.
İki tane tüm tavuk haşlanır.
Yarım paket tereyağı ve göz kararı sıvı yağı tencereye eklenir.
4-5 kaşık un pembeleşinceye kadar kavrulur.
2 veya 3 yemek kaşığı salça atılıp karıştırılır.
Soğuk su ilave edilir.
Unlar topaklaşmasın diye kaynayıncaya kadar çırpıcıyla karıştırılır.
Kaynamaya bırakılan sulu karışım oluncaya kadar tavuk didiklenir.
Kaynayan suyun içine didiklenen tavuk ilave edilir.
En son tuzu ve pul biberi atılır.
GARANTİLİ ARABAŞI HAMURU
Malzemeler:
10 su bardağı soğuk su, 3 su bardağı un, 3 tatlı kaşığı tuz
Un, su ve tuz topaklık kalmadan iyice karıştırılır.
Ocakta kısık ateşte devamlı karıştırılarak pişirilir.
Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha karıştırılarak ocaktan alınır.
Hamurun döküleceği tepsi soğuk suyla iyice ıslatılıp su süzülür.
İçerisine hamur dökülüp kaşıkla yayılır.
Oda ısısında soğuduktan sonra dolaba koyulur.
1-2 saat sonra hamur sertleşince baklava dilim kesip çorbayla servis edilir.
Bakmadan Geçme


