- Haberler
- Konya Haber
- Konyalı çiftçiler dikkat: Tarlada mantar hastalığı riski artıyor!
Konyalı çiftçiler dikkat: Tarlada mantar hastalığı riski artıyor!
Hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde kademeli olarak artmasının tahmin edildiğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle yağış sonrası güneşli havalarda mantar hastalığı riskinin yükseldiği uyarısında bulundu. Uzmanlar, çiftçilerin bu dönemde düzenli kontrol yapmalarının önemini vurguluyor.
“Çiftçilerimizin yağış aldığımız dönemlerde sulama yapmamaları gerekiyor”
Burak Kırkgöz şöyle devam etti:
"Şu anda sulama imkanı olan, sulu tarım yapan çiftçilerimizin de dönem dönem bazen tarlalarını daha iyi verim olsun diye suladıklarını görebiliyoruz. Bu doğru bir uygulama değil maalesef. Özellikle yağışların arkasından, yağışların yeterli olduğu dönemde bir de çiftçilerimizin sulama yapması ekstradan maliyetten başka bir şey değil ve bunun dezavantajı birtakım hastalıkları da beraberinde getirebiliyor. ‘Su çürüğü' dediğimiz suyun bir yerde göllenmesi ile beraber o bölgeyi çürütmesinden dolayı birtakım hastalıklar da oluşabiliyor. Çiftçilerimizin yağışların iyi olduğu dönemlerde sulama yapmalarını önermiyoruz. Çok fazla su vermek çok fazla verim alınacak anlamına da gelmiyor. O yüzden sulu tarım yapılan yerlerde çiftçilerimizin böyle yağış aldığımız dönemlerde sulama yapmamaları gerekiyor" şeklinde konuştu.
ZMO Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, çiftçilere doğal afetlere karşı riskin olduğu bölgelerde TARSİM sigortasını yaptırmalarını tavsiye etti.
Bakmadan Geçme