• Haberler
  • Konya Haber
  • Konyalı uzman uyardı: Şivlilik torbalarındaki gizli tehlikeye dikkat!

Konyalı uzman uyardı: Şivlilik torbalarındaki gizli tehlikeye dikkat!

Prof. Dr. Fatma Hümeyra Yerlikaya Aydemir, asırlık Şivlilik geleneğinin 'ultra işlenmiş gıda' tehdidi altında olduğunu belirterek Şivlilik'te dağıtılan paketli gıdaların çocukların bağırsak sağlığını bozduğunu vurguladı.

Konya’ya özgü asırlık Şivlilik geleneği üzerine değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Fatma Hümeyra Yerlikaya Aydemir, son yıllarda ikram kültürünün doğal gıdalardan uzaklaşarak tamamen endüstriyel ürünlere teslim olduğunu belirtti. Şivliliğin kökeninin Ebubekir Muhammed Şibli’ye dayanan manevi bir müjdeleşme adeti olduğunu hatırlatan Aydemir, "Geçmişte kırık leblebi, akide şekeri ve kuru meyvelerle kutlanan bu güzel adet, maalesef günümüzde rafine ürünler girdabına girdi. Artık market raflarında özel ambalajlarla sunulan ultra işlenmiş gıdalar, çocuklarımızın sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor" dedi.

Konyalı uzman uyardı: Şivlilik torbalarındaki gizli tehlikeye dikkat!

Paketli gıdalara dikkat! 

Prof. Dr. Aydemir, paketli ürünlerin "ultra işlenmiş gıda" kategorisinde yer aldığını ve bu ürünlerin besleyici değerinin yok denecek kadar az olduğunu vurguladı. Bu gıdaların yüksek oranda sodyum, ilave şeker, fruktoz ve sağlıksız yağ içerdiğine dikkat çeken Aydemir, "Ürünlerin lezzetini artırmak için kullanılan katkı maddeleri bedelsiz değil. Büyük miktarlarda tüketim; metabolik bozukluklara, obeziteye, Tip 2 diyabete, kalp ve böbrek hastalıklarına, hatta depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarına yol açıyor. Çocukluk dönemi bilişsel gelişim için en kritik süreçtir; bu gıdalar odaklanma bozukluğu ve hafıza sorunlarını da beraberinde getiriyor" ifadelerini kullandı.

Konyalı uzman uyardı: Şivlilik torbalarındaki gizli tehlikeye dikkat!

Bağışıklık sistemine etki ediyor

Abur cubur tüketiminin en büyük tahribatı bağırsaklarda yarattığını belirten Prof. Dr. Aydemir, bağırsak sağlığının bağışıklık sistemi için temel taşı olduğunu söyledi. Sağlıklı beslenenlerde sindirim ve bağırsak duvarının güçlenmesi için gerekli olan faydalı bakterilerin (bifidobakteriler ve laktobasiller) bulunduğunu, ancak abur cuburun bu dengeyi bozduğunu ifade eden Aydemir, "Ultra işlenmiş gıdalar, iltihaplanma ve obezite ile bağlantılı zararlı mikroorganizmaların yayılmasını teşvik ediyor. Çocuklar bu ürünleri tükettiklerinde bağışıklık sistemleri zayıflıyor, daha sık enfeksiyon geçiriyor ve iyileşme süreleri uzuyor" uyarısında bulundu.

Konyalı uzman uyardı: Şivlilik torbalarındaki gizli tehlikeye dikkat!

Sağlıklı lezzetlere geri dönülmeli

Konyalı ailelere çağrıda bulunan Aydemir, şivlilik geleneğinin özündeki "hediyeleşme" ruhunun daha sağlıklı besinlerle yaşatılması gerektiğini savundu. Aydemir, "Hepimiz çocuklarımız için en iyisini isteriz. Şivlilik paketlerini tekrar kuruyemişler, meyve kuruları, taze meyveler ve tam tahıllı ev yapımı kurabiyelerle doldurma mücadelesine girmeliyiz. Bu festivali bir abur cubur festivali olmaktan çıkarıp, çocuklarımızı sağlıklı bir geleceğe hazırladığımız bir geleneğe dönüştürmek bizim elimizde" diyerek sözlerini tamamladı.

 

Özel Haber

Bakmadan Geçme