Tuğba ÇELİK
Bayram sonrası beslenme
Bu bayram uzun zaman sonra en hareketli ve dolu dolu geçen bayramlardan biriydi sanırım. Bayramlarda eğer bir sağlık sorunumuz yoksa ve dozunu çok abartmıyorsak bayramı doyasıya yaşama taraftarıyım. Sevdiklerinizle güzel vakitlere tatlı eşlik edebilir. Ancak ya sonrası? Sonrasında bedenimizi de arındırmak ve bayramın etkisinden kurtarmak gerekli. Bunun için ilk yapmamız gereken şekeri ve tuzu bir süre uzak tutmak. Bayram vesilesiyle fazla yükleme yaptığımız şekeri vücudumuzdan uzaklaştırmamız gerekir. Bu süreçte de yeni bir şeker takviyesi olmaması için neredeyse 0 şeker noktasına yaklaşabiliriz. Özellikle bayram sonrası 3 hafta kadar şekeri ve şekerli gıdaları tüketmeyin. Bu süreçte şeker etkisini arttıracak ya da tetikleyecek hamur işi ürünlerine de sınırlandırma getirebiliriz. Bir ürünün temizlenebilmesi için en az 3 haftalık bir süreç gereklidir. 3 haftalık süreçte özellikle ilk zamanlarda tatlı isteğinde zorlanmalar yaşasanızda ilerleyen süreçlerde etkisinin azaldığını sizde fark edeceksiniz. Şeker haricinde tuz noktasında da fazla tüketim hem tansiyon değerlerinizde bir hareketliliğe sebep olurken hem de ödem artışında başrol oynar. Şeker ve tuzun her ikisi de ödem artışına sebep olduğu için bayram sonrası rahatsızlıklarınızda yüksek oranda artış görülebilir. Ödemin en büyük savaşçısı yine bizim için sudur. Hem ramazan vesilesiyle içilemeyen sular hem de bayramda su yerine içilen soğuk içecekler bizi sudan biraz uzaklaştırmış olabilir. Gün içerisinde yeteri kadar su içmeli ve ödem atıcı diğer faktörleri eklemelisiniz. Ödemsavar bir smoothie tarifiyle de bunu destekleyebiliriz. Havaların ısınmasıyla birlikte su kaybı ve ihtiyacı daha çok artar. Su tüketimini göz ardı etmemeye çalışın. Ne kadar su içileceği kişiye göre değişkenlik gösterir. Ancak kabataslak bir hesapla kilonuzu 0,033 ile çarparak içmeniz gereken litreyi bulabilirsiniz. Önerilerimden bir diğeri ise baharat kullanımının artması olacaktır. Özellikle çok çeşitli baharat kullanımıyla hem bağışıklığınızı destekler hem de vücutta su tutulumunu önleyerek ödem şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.
Bayramdaki o ağır sofraların arkasından özellikle sebze ağırlıklı beslenmeye dikkat edebilirsiniz. Çünkü bayramda yüksek oranda yağlı etler ve hamurişleri tüketiliyor. Bunu dengelemek ve arınmak için özellikle sebze yemeklerine ağırlık vermeliyiz. Sebze yemeklerinde haşlama, garnitür, meze, sote ya da zeytinyağlı olarak çeşitlendirebilirsiniz. Özellikle kısıtlı birkaç sebzenin dışına çıkamıyorsanız hayatınıza yeni renkler eklemeye çaba sarf edin. Sebzelerde tüketmediğiniz türleri yeni tarifler alternatifler olarak değerlendirin. Kısacası hayatınıza renk katın:D
Bayram sonrası havaların da ısınmasını fırsat bilerek açık havada doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Temiz havayla oksijenlenmenizi arttırıp hem hücrelerinizi yenilemiş olursunuz hem de metabolizmanızı hızlandırmış olursunuz. Yürüyüşte terlemeyle kaybedilen mineralleri sade maden suyuyla karşılamayı ihmal etmeyin. Maden suyu tercih ederken sodyum değeri 75’in altında olan markaları tercih edebilirsiniz.
Ödemsavar Smoothie
10-15 dal maydanoz
5-6 dal dereotu
1 salatalık
Yarım limon
Birkaç yaprak nane
Bütün malzemeleri blenderdan geçirip afiyetle içebilirsiniz.