Formula 1'de yeni sezon başlıyor

Ramazan ayı nedeniyle Bahreyn ve Suudi Arabistan grand prix'lerinin nisan ayında yapılmasına karar verildi.2024'deki 24 yarış sayısı, F1 tarihinin rekoru olurken bu sezon da pilotlar 24 yarışta mücadele edecek.

Ramazan ayı nedeniyle Bahreyn ve Suudi Arabistan grand prix'lerinin nisan ayında yapılmasına karar verildi.

2024'deki 24 yarış sayısı, F1 tarihinin rekoru olurken bu sezon da pilotlar 24 yarışta mücadele edecek. 2023 yılında ise 23 yarış planlanmış ama 22 yarış düzenlenmişti.

Lewis Hamilton, Ferrari'ye geçti

Formula 1'de 7 kez dünya şampiyonu olan Lewis Hamilton, İtalyan ekibi Ferrari'ye transfer oldu. Williams'a katılan Carlos Sainz'in yerini alan Hamilton'un takım değişimi tüm zamanların en büyük F1 transferleri arasına girdi.

Formula 1 tarihinde Michael Schumacher ile birlikte en çok dünya şampiyonluğu kazanan pilot unvanını paylaşan Hamilton, kariyerinde daha önce McLaren ve Mercedes takımları adına yarıştı.

Geçen sezonu pilotlar klasmanında Hamilton, 223 puanla 7. sırada tamamladı. Ferrari ise takımlarda 652 puanla 2. sırada yer aldı.

Sadece McLaren ve Aston Martin, sürücü değiştirmedi

Bu sezon için sadece McLaren ve Aston Martin, sürücü değiştirmezken Ferrari'den ayrılan Carlos Sainz, Williams takımına katıldı.

Britanyalı Oliver Bearman ise Alpine'den ayrılan Esteban Ocon ile birlikte Haas takımı için yarışacak.

Avustralyalı Jack Doohan, Alpine takımdan ayrılan Ocon'un yerini doldurdu.

Isack Hadjar ve Yuki Tsunoda, Racing Bulls'a katılırken, Nico Hulkenberg ve Gabriel Bortoleto, Sauber'in yeni sürücü ikilisini oluşturdu.

Organizasyonda mücadele edecek 10 takımın sürücüleri şu şekilde:

Max Verstappen, 5. şampiyonluk peşinde

Son 4 sezondur dünya şampiyonu olan Max Verstappen, 2025 sezonunda üst üste 5. kez zirvede yer almak için mücadele edecek.

Geçen sezon 24 yarışın 9'unu kazanan 27 yaşındaki Hollandalı pilot, toplamda 437 puanla zirvede yer alırken en yakın rakibi Lando Norris (McLaren), 374 puanla ikinci sırada yer almıştı.

2025 sezonunda 6 sprint yarışı yapılacak

2025 Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda 6 sprint yarışı yapılacağı duyuruldu.

Bu yıl Çin, Miami, Brezilya, ABD, Belçika ve Katar Grand Prix'lerinde sprint yarışı düzenlenecek.

İlk kez 2021 sezonunda düzenlenen sprint yarışlarının sayısı, 2023 yılında 3'ten 6'ya yükseltilmişti.

Sprint yarışları, cuma günü antrenman seanslarından sonra yapılacak sıralama turlarıyla başlayacak. Cumartesi günü sprint yarışları ve ana sıralama turları, pazar günü ise grand prix düzenlenecek.

Formula 1'de 2025 yılı takvimi

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda 2025 yılının takvimi şöyle:

Tarih

Ülke

Pist

14-16 Mart

Avustralya

Melbourne

21-23 Mart

Çin

Şanghay

4-6 Nisan

Japonya

Suzuka

11-13 Nisan

Bahreyn

Sakhir

18-20 Nisan

Suudi Arabistan

Cidde

2-4 Mayıs

ABD

Miami

16-18 Mayıs

İtalya

İmola

23-25 ​​Mayıs

Monako

Monako

30 Mayıs – 1 Haziran

İspanya

Barselona

13-15 Haziran

Kanada

Montreal

27-29 Haziran

Avusturya

Spielberg

4-6 Temmuz

Birleşik Krallık

Silverstone

25-27 Temmuz

Belçika

Spa

1-3 Ağustos

Macaristan

Budapeşte

29-31 Ağustos

Hollanda

Zandvoort

5-7 Eylül

İtalya

Monza

19-21 Eylül

Azerbaycan

Bakü

3-5 Ekim

Singapur

Singapur

17-19 Ekim

ABD

Austin

24-26 Ekim

Meksika

Mexico City

7-9 Kasım

Brezilya

Sao Paulo

20-22 Kasım

ABD

Las Vegas

28-30 Kasım

Katar

Lusail

5-7 Aralık

Abu Dabi

Yas Marina

AA

Bakmadan Geçme