- Haberler
- Konya Haber
- Torku'da domates üretiminde hedef 100 ton!
Torku'da domates üretiminde hedef 100 ton!
Konya Şeker, tarımda sürdürülebilir üretim anlayışını bir adım öteye taşıyarak ultra modern ve klimalı seralarda üretim gerçekleştiriyor.Tesislerde, atık sıcak suyun yeniden değerlendirilmesiyle seraların ısıtma ihtiyacı karşılanıyor ve böylece sıfır ener
Konya Şeker, tarımda sürdürülebilir üretim anlayışını bir adım öteye taşıyarak ultra modern ve klimalı seralarda üretim gerçekleştiriyor. Tesislerde, atık sıcak suyun yeniden değerlendirilmesiyle seraların ısıtma ihtiyacı karşılanıyor ve böylece sıfır enerji maliyetiyle topraksız tarım yapılabiliyor. Bu çevreci ve yenilikçi sistem, hem enerji verimliliği hem de kaynakların etkin kullanımı açısından örnek bir model oluşturuyor.
Seralarda üretilen yüksek kaliteli domatesler, hijyenik ve kontrollü koşullarda yetiştirilerek “Çatalhöyük” markasıyla zincir marketlerde tüketicilere ulaştırılıyor.
Torku Ultra Klima Domates Sera Tesisi Müdürü Oğuz Gümüş yaptığı bilgilendirmede; “Toplam 40 bin metrekare alandan oluşan tesiste 36,5 dekarda üretim yapılıyor. Zararlı ve hastalık mücadelesinde IPM yöntemleri kullanlıyor. Dünyada kullanılan bi sistem. Global GAP olarak yine dünyada bilenen iyi tarım uygulamaları da tesiste uygulanıyor.12 ayın 10 ayında üretim yapılıyor. Kışlık ve yazlık olarak üretimler değişiyor. Topraksız tarım ile Hindistan cevizi kabuğundan üretim gerçekleştiriliyor. İlaçsız, ve doğal üretim. Atık sıcak su dolaşıyor ve ısınma maliyetini minimuma düşürüyor. Isıtma olduğu kadar soğutma da var. Salkım domates üretimi yapılıyor. Yazlık dekar başı 75 tonla dünya rekoru kırıldı. Hedef dekar başı 100 tona çıkartmak.” dedi.
Bakmadan Geçme

