- Haberler
- Konya Haber
- 'Uçak izleri değil, kimyasal kuşatma!' Konya'daki bu izler yağışı engelliyor mu?
'Uçak izleri değil, kimyasal kuşatma!' Konya'daki bu izler yağışı engelliyor mu?
Son günlerde Konya ve özellikle Seydişehir semalarında sıkça görülen uçak izleri, kamuoyunda yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Gökyüzünde saatlerce dağılmadan kalan çizgiler, sosyal medyada binlerce paylaşım alırken, 'bunlar sadece uçakların bıraktığı yakıt izleri mi' sorusu yeniden gündeme oturdu. Tartışmayı alevlendiren isimlerden biri ise Uzman Kamil Türkoğlu oldu!
Son zamanlarda Konya semalarında uzun süre dağılmadan kalan uçak izleri, kent genelinde dikkatleri gökyüzüne çevirdi. Özellikle merkez ilçeler ve Seydişehir çevresinde art arda gözlemlenen bu çizgiler, sosyal medyada yoğun biçimde paylaşılırken kamuoyunda yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Kimileri bu görüntülerin mevsimsel ve meteorolojik koşullarla açıklanabileceğini savunurken, kimileri ise bunun sıradan bir uçak izi olmadığını öne sürüyor.
Türkiye’nin en geniş tarım havzalarından birine sahip olan Konya’da ortaya çıkan bu görüntüler, yalnızca estetik bir gökyüzü manzarası olarak değil; hava, çevre ve insan sağlığı başlıkları üzerinden daha geniş bir sorgulamanın kapısını aralıyor. Hatta bazı kaynaklar bu izlerin hiç masum olmadığını ve yağışları engellemek için yapılan bir deney olduğunu iddia ediyor.
GELECEK NESİLLER İÇİN BÜYÜK TEHDİT!
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Alkali Yaşam Danışmanı ve Sağlık Girişimcisi Kamil Türkoğlu, son dönemde artan bu görüntülerin tesadüf olmadığını savunarak, yıllardır dünyada “chemtrail” başlığı altında tartışılan atmosferik aerosol uygulamaları iddialarına dikkat çekti. Türkoğlu’na göre mesele yalnızca gökyüzünde görülen çizgilerden ibaret değil, konu, sağlık, su kaynakları ve gelecek nesiller açısından daha derin bir sorgulamayı gerektiriyor.
“Birçoğumuz bu izleri yıllarca sıradan bir buhar izi sandık” diyen Türkoğlu, günümüzde gelinen noktada konunun yalnızca bir komplo teorisi olarak görülmediğini öne sürdü. Dünyanın farklı ülkelerinde resmi kurumların iklim mühendisliği ve atmosferik müdahalelerle ilgili araştırmalar yürüttüğünü aktaran Türkoğlu, Türkiye’de de akademisyenler ve çevre bilimcilerinden oluşan bazı grupların ölçümler ve raporlar hazırladığını bildirdi.
AĞIR METAL TARTIŞMASI: ALÜMİNYUM İDDİASI!
Chemtrail iddialarının merkezinde ise ağır metaller, özellikle de alüminyum yer alıyor. Türkoğlu, bu maddelerin solunum yoluyla vücuda girmesi halinde alerjik reaksiyonlardan kronik solunum problemlerine kadar birçok rahatsızlığı tetikleyebileceğini savunuyor. “İnsanlar bize ‘nefesim daralıyor, çocuğum sürekli alerjik, eskisi gibi enerjim yok’ diyor” ifadelerini kullanan Türkoğlu, son yıllarda astım, alerji ve baş ağrısı şikâyetlerindeki artışın göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor. İddialara göre, havaya karıştığı öne sürülen partiküller yalnızca atmosferde kalmıyor; yağmurla birlikte toprağa, suya ve gıdaya karışabileceği ileri sürülüyor. Bu da tartışmayı çevre sağlığı boyutuna taşıyor.
BİLİM DÜNYASI VE RESMİ KURUMLAR NE DİYOR?
Öte yandan meteoroloji uzmanları ve havacılık otoriteleri, gökyüzünde görülen bu izlerin büyük ölçüde uçak motorlarından çıkan su buharının soğuk hava tabakalarında yoğunlaşmasıyla oluşan “kontril” olduğunu vurguluyor. Uzmanlara göre hava sıcaklığı, nem ve rüzgâr koşulları uygun olduğunda bu izler uzun süre dağılmadan kalabiliyor. Resmi kurumlar şu ana kadar Türkiye’de kimyasal püskürtme yapıldığına dair doğrulanmış bir bulgu bulunmadığını ifade ederken, kamuoyundaki soru işaretlerinin şeffaflıkla ele alınması gerektiği görüşü de dile getiriliyor.
KONYA’DA SORULAR ÇOĞALIYOR
Özellikle Konya Ovası gibi tarımın kalbi sayılan bir bölgede bu tartışmaların yükselmesi, endişeyi daha da artırıyor. Seydişehir ve çevresinde yaşayan vatandaşlar, “Gökyüzünde gördüğümüz şeyin ne olduğunu bilmek istiyoruz” diyerek yetkililerden açık ve net açıklamalar bekliyor. Chemtrail iddiaları doğru olsun ya da olmasın, Konya semalarında görülen bu çizgiler bir kez daha şu soruyu gündeme taşıdı. Soluduğumuz hava, içtiğimiz su ve geleceğimiz hakkında yeterince söz sahibi miyiz? Tartışma büyürken gözler, hem bilim dünyasının ortaya koyacağı somut verilere hem de yetkililerin atacağı adımlara çevrilmiş durumda.
Bakmadan Geçme


