• Haberler
  • Konya Haber
  • Uzmanı Kışlık Tasarruf Sırrını Verdi: Cebini Düşünen Bunu Yapmasın!

Uzmanı Kışlık Tasarruf Sırrını Verdi: Cebini Düşünen Bunu Yapmasın!

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Erdal Tozoğlu, soğuk havaların kendini hissettirmeye başlamasıyla birlikte artan kalorifer, kombi ve soba kullanımına yönelik önemli uyarılarda bulundu.Tozoğlu, hem çevremiz hem de sağlığımız için kullanı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Erdal Tozoğlu, soğuk havaların kendini hissettirmeye başlamasıyla birlikte artan kalorifer, kombi ve soba kullanımına yönelik önemli uyarılarda bulundu. Tozoğlu, hem çevremiz hem de sağlığımız için kullanılan yakıtların önemine dikkat çekerek, Konya'da 2003 yılından bu yana yaygınlaşan doğalgazın güvenli ve verimli kullanımının sağlık ve ekonomi açısından yaşamsal öncelik taşıdığını vurguladı.

Haber

SARIMSAK KOKUSUNA DİKKAT!

Doğalgazın renksiz, kokusuz, havadan hafif ve zehirsiz bir gaz olmasına rağmen, tehlike potansiyeline karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Tozoğlu,

“Doğalgaz karbonmonoksit içermediğinden zehirleyici değildir. Ancak havadan daha hafif bir gaz olduğundan kapalı alanlarda sızma halinde kapalı mekanlarda yukarı bölgelerde toplanır. Kapalı hacimde % 5-15 oranında hava ile karışımı durumunda ateş veya kıvılcım ile temas ettiğinde patlar. Bu nedenle doğalgaz kullanılan cihaz ve tesisatta hiçbir şekilde gaz sızıntısı olmamalıdır”

dedi. Ayrıca, doğalgazın ortamdaki oksijen miktarını azaltma riski nedeniyle, kullanılan ortamların mutlaka havalandırılması ve gaz sızıntısının önlenmesi gerektiğini, kokusuz olan gaza eklenen çürümüş sarımsak benzeri kokunun bir uyarıcı olduğunu hatırlattı.

Haber

BU HATA FATURALARI YÜKSELTİYOR!

Başkan Tozoğlu, ısınma cihazlarının kullanımında emniyet sistemlerinin önemine değindi. Özellikle yaygın olarak tercih edilen doğalgaz kombilerinin alınmasında ve kullanılmasında, üzerinde emniyet sistemi çok olan markaların tercih edilmesi gerektiğini ve cihazların belli dönemlerde bakımının yapılması gerektiğini vurgulayan Tozoğlu, “Doğalgaz kombilerinde ve şofbenlerinde kullanılan emniyet sistemleri markalara göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple, üzerinde emniyet sistemi çok olan markaların tercih edilmesi yaşamsal risklerin azaltılması anlamında faydalı olacaktır. Kullanılmakta olan cihazların belli dönemlerde bakımlarının yapılması maddi giderlerimizin azaltılması için gereklidir. Bu bakımların yapılması kombilerimizin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Yetkili servislere belirli dönemlerde yaptırılacak bu bakımlar kullanıcı vatandaşlarımız tarafından ihmal edilmemesi gereken konular arasında yer almaktadır.

Yakıt tasarrufunu sağlayacağımız bir başka unsur ise, çalışmakta olan cihazlarımızı tamamen kapatmak yerine ısı ayarını azaltmamızdır. Cihazların yeniden çalışması için sarf edilmesi gereken yakıt miktarı, kısık ayarda çalışan cihazlarının sarf edeceği yakıt miktarından daha fazla olacaktır”

diye konuştu.

Haber

UYGUNSUZ CİHAZ BOMBADAN FARKSIZ!

Can güvenliği konusunda uyarılarda bulanan Tozoğlu, standartlara uygun olmayan yerlerde, standart dışı cihaz kullanımının büyük tehlike taşıdığını belirtti. Tozoğlu,

"Mevzuatlarda belirtilen yerlerin dışında bir başka yere uygun olmayan bir cihazın konulması ve bu cihazın kullanılması, oraya bir bomba koymak gibidir. Can güvenliği için, ev ve iş yerlerine Doğalgaz tesisatları ve tadilatları yetkili firmalara yaptırılmalı ve ilgili gaz dağıtım firmasından onay alınmalıdır.

Kış aylarında ısınma ihtiyacının giderildiği yakıt ve cihazları bilinçli bir şekilde kullanmak vatandaşlarımıza güvenli ve ekonomik bir yaşam sağlayacaktır. Bu yakıt ve cihazların sebebiyet vereceği üzücü ve ölümlere varan kazaların olmaması en büyük temennimizdir” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme