اذا العشرون من شعبان ولت
فوال شرب ليلك بالنهار
ولا تشرب باقداح صغار
فقد ضاق الزمان عن الصغار
İzil işrûne min şe'bêne vellet,fevêli şurbe leylike bin nehêri,ve lê teşrab biekdêhin sığarin,fe ked dâkezzemênu anissığari
Bugün, kameri aylardan biri olan Şaban ayı'nın yirmisi (Hicri 20 Şaban 1447, Milâdî 8 Şubat 2026) ve Ramazan ayı'na on gün kaldı.
Kamerî aylar: Muharrem Safer,Rebî'ül-evvel,
Rebî'ül- âhir
Cemâziyul ûlâ,Cemâziyul âhire,Receb,Şâban,
Ramazan,Şevvâl,Zilka'de, Zilhicce.
Şâir bizlere bu gerçeği şu şekilde tasvir edip anlatıyor:
Ey âhirete azık toplamak zorunda olan âhiret yolcusu!Sana lazım olan en hayırlı,en geçerli azık takvadır, oruç tutmanın en büyük gayelerinden biri de takvadır.Oruç başlayınca oruç tutmakla mükellef olan kişi gündüz bir şey yiyip içemez,o halde Ramazana başlamadan, Şaban'ın geri kalan şu son on gününde mesela bol bol su ve helal şeyler iç,çünkü Oruçta gündüz içemezsin.
Tamam içeceksin ama, sakın küçük bardaklarla içme, büyük bardaklarla iç,zira zaman daraldı, Ramazana sadece on gün gibi kısa bir zaman kaldı, dolayısıyla küçük bardaklarla içmenin zamanı geçti.
Şaban'ın yirmisinin geçmesi, ömrümüzün Yüce Allah bilir ama üçte ikisinin geçmesi gibidir.
Şaban ayı bitince artık gündüz yeme içme kalmıyor, Ömür bitince de eldeki tüm fırsatlar bazıları için amel defterlerini açık tutacak bazı ameller hariç bitiyor.
Yüce Allah Receb ayı'nı ve içinde bulunduğumuz Şaban ayı'nı bizlere ve bütün mü'min kardeşlerimize mübarek eylesin, Ramazan ayına kavuştursun.Oruca yaklaştıkça âfetlerden,bela ve musîybetlerlden, günahlardan uzak eylesin,Âmîn.